A volumene a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,8 százalékkal bővült 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához mérten. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésének nyers volumenindexe az első becslésben közölt negyedik negyedévi adathoz viszonyítva nem változott, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott volumenindex 0,1 százalékponttal mérséklődött.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal mérséklődött. A termelési oldalon a mezőgazdaság teljesítménye 6,6 százalékkal, az építőiparé 2,1 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az ipar 0,5 százalékkal zsugorodott.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 0,3 százalékkal nőtt. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások és a közösségi fogyasztás volumene nem változott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,8 százalékkal esett vissza. A külkereskedelemben az volumene 0,9 százalékkal, az importé 1,4 százalékkal gyengült.

2022-ben a GDP értéke folyó áron 66 387 milliárd forint volt, volumene 4,6 százalékkal magasabb az előző évi adathoz viszonyítva.

A naptárhatással kiigazított adatok alapján is 4,6 százalékkal bővült tavaly a gazdaság teljesítménye.

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értékének volumene 5,4 százalékkal, az építőiparé 3,0 százalékkal, a szolgáltatásoké 7,2 százalékkal lett nagyobb, a mezőgazdaságé ellenben 31,2 százalékkal esett.

A GDP növekedéséhez a szolgáltatások 4,1, az ipar 1,0, az építőipar 0,2 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 1,0 százalékponttal csökkentette a GDP növekedését.

 

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 6,0 százalékkal emelkedett, a közösségi fogyasztás 0,2 százalékkal mérséklődött, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 5,0 százalékkal magasabb lett. A bruttó felhalmozás 1,4 százalékkal, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,2 százalékkal nőtt. Az export volumene 10,3 százalékkal, az importé 9,5 százalékkal tudott bővülni.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,5, a bruttó felhalmozás 0,4, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,7 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.