Ment a Covid, jött az influenza, illetve a különböző légúti fertőzések, amitől már a decemberi gyógyszerforgalom értéke is rekordra ugrott, és növekedést jelez az év eleji statisztika is. Ezzel párhuzamosan az eladott dobozok számát tekintve az előző évhez képest 1 százalékos csökkenés állt be januárban. Influenzaszezon nélkül még nagyobb lett volna a visszaesés. Még úgy is, hogy egyébként a 2022. januárihoz mérten idén januárban 7,4 százalékkal több, összesen 632 ezer doboz vényköteles, támogatott antibiotikumot értékesítettek a hazai gyógyszertárak – tudta meg a Világgazdaság Farsang Bencétől, a Hiflylabs Zrt. adatelemzőjétől. 

20220202 Budapest Benu gyógyszertár Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG  20220202 Budapest 
Benu gyógyszertár 
Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG
A krónikus betegek egy-egy adag gyógyszer elhagyásával igyekeznek sprórolni.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság  

Többet költöttünk fertőzés elleni szerekre és szorongáscsökkentőre, amiben az inflációnak és a távolságtartás megszűnésének egyaránt szerepe van.

Míg az előző két évben a patikákban ragadt az év eleji antibiotikumkészlet nagy része, idén megnőtt a kereslet, mert nőtt a betegszám. 

Beszédes a támogatott vényköteles antidepresszánsok forgalmának alakulása, amely a Hiflylabs adatelemzőjének tájékoztatása szerint idén januárban 1 milliárd 50 millió forintot tett ki, csaknem pontosan annyit, mint a Covid előtti évben, azaz 2019 januárjában. Akkor, vagyis három éve 1 milliárd 48 millió forint értékben forgalmaztak ilyen termékeket a gyógyszertárak. Ez az adat visszatérést, illetve újbóli növekedést jelez, ugyanis 2021-ben 918 millióért, 2022 első hónapjában pedig 980 millió forintért forgalmaztak vényköteles antidepresszánst a patikákban.

Már több százezren élnek olyan településen, ahol nincs gyógyszertár

A kistelepüléseken egyre több patika szűnik meg, ami elsőként jelzi a gyógyszertárak működtetésével kapcsolatos problémákat. Mindenekelőtt a tizenkét éve változatlan árrésrendszerhez kellene hozzányúlni, mert a növekvő költségek finanszírozása egyre nehezebb. A patikusok oltani és szükséghelyzetben receptet felírni is tudnának, a vény nélküli gyógyszer-házhozszállítás újbóli engedélyezése pedig a vevőknek is jó lenne.

A dobozszámok idén a várakozások szerint minden termékkörben csökkennek majd, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) legutóbbi prognózisa szerint éves szinten 2–5 százalékkal. A vásárlóerő csökkenése már januárban megmutatkozott, amikor a szövetség adatai szerint csaknem 4 százalékkal kevesebb doboz vényköteles, 6 százalékkal kevesebb nem vényköteles és csaknem 10 százalékkal kevesebb egyéb terméket vásároltak a gyógyszertárakban a betegek. 

Mindennek később jelentkeznek majd a szövődményei, ugyanis most a krónikus, azaz rendszeresen gyógyszert szedők úgy spórolnak, hogy kihagynak egy-egy adag gyógyszert, hogy tovább tartson a megvásárolt készlet. 

Az átlagköltés még így is emelkedett, a tb-támogatott vényköteles gyógyszert szedők dobozonként átlagosan 2350 forintot hagynak a patikában, ez tavaly januárban 2100 forint volt

– ismertette Farsang Bence. Rámutatott: a tb-támogatott vényköteleseknél nem történhetett tényleges áremelkedés, csak az új gyógyszerek drágábban kerülnek a támogatási körbe, és a betegek jobban bíznak az új fejlesztésű szerekben.

A Covid több fronton írta át a gyógyszerforgalmi statisztikát. 

Az elmúlt két évben ugyanis nagyon sok krónikus beteg elhunyt, ezek a krónikus betegek eltűntek a támogatott gyógyszervásárlók közül, ami összességében szintén hozzájárult a támogatott gyógyszerfogyasztás csökkenéséhez. Idővel majd belépnek a jelenlegi, népes ötvenes korosztályból a majdani krónikus betegek a rendszerbe.

Míg Budapest egyes részei akár Németország is lehetnének, olyan jó egészségi állapotú, átlag alatti gyógyszermennyiséget fogyasztó idősek és fiatalok lakják, fokozatosan lépnek be immár hagyományosan a krónikus betegek körébe elsőként a vidéki férfiak, majd a vidéki nők, és végül a fővárosi férfiak és nők a statisztika alapján.

20220202 Budapest Benu gyógyszertár Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG  20220202 Budapest 
Benu gyógyszertár 

Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG
A betegek jobban bíznak az új fejlesztésű szerekben.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság 

Pánikvásárlástól is lehet gyógyszerhiány

A lista folyamatosan változik, a probléma bármelyik készítményt érintheti, de általában van rá megoldás – jelezte a HGYSZ, amely ezek között a helyettesítő készítmény alkalmazását, alternatív terápiát, egyedi és kontingens engedélyt is megjelölt. Fontos a tényszerű és higgadt kommunikáció a pánikvásárlások elkerülésére, mert a tapasztalatok szerint öngerjesztő folyamattá válhat egy-egy gyógyszer hiányáról szóló hír.