Magyar gazdaság

Rezsicsökkentés: a kormány fontos változást hirdetett ki

Kibővítették az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körét.

Kormányrendelet jelent meg az éjjel kiadott Magyar Közlönyben a veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendeletek módosításáról. Ez alapvetően az önkormányzati bérlakásokat érinti.

áramszünet
Fotó: Shutterstock

A kabinet először is rögzíti, hogy az önkormányzati bérlakások fenntartóinak felelőssége az egyéni fogyasztás mérésének megteremtése, ugyanakkor 

az egyéni villamosfogyasztás-mérők felszerelésének elmaradása hosszú ideje megoldatlan helyzetet teremt.

A kormány azt is rögzítette: elkötelezett abban, hogy „a brüsszeli szankciók által sújtott háborús időszakban is minden magyar családot megvédjen, és lehetősége legyen arra, hogy részesülhessenek a rezsicsökkentés intézménye által kínált kedvezményben”. Ezért úgy döntött, hogy a ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet kiegészül az önkormányzati és állami bérlakás természetes személy bérlőjével.

Az önkormányzati és állami bérlakás bérbeadója, mint felhasználó, a villamos energiát legfeljebb évi 2523 kilowattóta fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron számolhatja el. Vagyis ez a kör is bekerül a rezsicsökkentett, 36 forintos egységárú áramfogyasztásba. Az évi 2523 kilowattóta mennyiség fölött lakossági lép érvénybe.

Az  önkormányzati, illetve állami fenntartású bérlakás bérbeadójának a hatálybalépésétől (ez március 9. csütörtök) számított 60 napon belül gondoskodik a lakásbérleti szerződések módosításáról. Azt is meghatározták, hogy a kedvezményes mennyiséget az  épületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell megállapítani és elszámolni akkor, ha az  önálló lakások külön mérőórával nincsenek felszerelve.

 

áram egyéni mérőóra Magyar Közlöny önkormányzati bérlakás rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek