A magyarországi édességgyártók évek óta küzdenek azért, hogy a hazai édességfogyasztás a minőség irányába mozduljon el – mondta el Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet által alapított Édesség Innovációs Díj mai átadóján. A szakember szerint örvendetes, hogy az elmúlt tíz évben megerősödtek az ágazatban működő kis- és közepes vállalkozások, az elmúlt három évben azonban számos kihívással kellett szembenézniük a gyártóknak. 

Innovációs díjat hozott a birsalmás vegán szaloncukor a székesfehérvári manufaktúrának. Fotó: Facebook

A pandémia időszakában a vendéglátóhelyek bezárása súlyos érvágás volt a kisebb édesipari szereplőknek, tavaly pedig az alapanyagárak nagymértékű drágulása nehezítette a pályát. A fejlődés azonban nem állt meg, az innovációra a nehézségek ellenére nagy figyelmet fordítanak a gyártók. 

Bár a fogyasztás az európai uniós átlagnak a felét sem éri el, a hazai édességek piaca stabil. A vállalkozásoknak érdemes befektetniük, innoválniuk és hosszú távra tervezniük

– mutatott rá az elnök.

Az innovációs díjjal kapcsolatban elmondta: a kezdeményezés több éve indult, a célja pedig az volt, hogy elismerjék a hazai gyártóknak a minőségi termékfejlesztés irányába tett erőfeszítéseit. Az elmúlt években Lajosmizsére, Rétságra és Nagytarcsára került díj olyan termékekért, mint a maszkos mikulás, a cukormentes nyalóka és az újragondolt mézes puszedli. Az idén egy székesfehérvári manufaktúra nyerte el a szövetség elismerését vegán birsalmás szaloncukráért.

Damniczki Balázs, a Damniczki cukrászda mestercukrásza elmondta: évről évre egyre több vendég keresi a különböző alternatív alapanyagokból készült termékeket. A legfrissebb trend az állati alapanyagoktól mentes, azaz a vegán termékek irányába mutat. 

A manufaktúra a hagyományos birsalmasajtot ötvözte a szaloncukorral úgy, hogy semmilyen kémiai anyag és állati összetevő nem került az édességbe.

A termékkel tavaly az Év szaloncukra versenyen is elindultak. Bár a fődíjat a gyulai Kézműves cukrászda forralt boros alkotása nyerte el, a székesfehérvári birsalmás szaloncukor a vegán kategóriában aranyérmet nyert.

Borítókép: A székesfehérvári Damniczki cukrászda birsalmás szaloncukrával innovációs díjat nyert (Fotó: Damniczki.hu)