Magyar gazdaság

Kormányinfó: jön a rezsicsökkentés a vállalkozásoknak és önkormányzatoknak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről.

Csütörtök délelőtt ismét kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, akik beszámoltak a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről.

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2023. április 6.Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án.MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. április 6.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A legfontosabb döntés a lakossági rezsicsökkentés esetén született, amellyel kapcsolatban megerősítette a kormány, hogy fenntartják azt, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak pedig tovább segítenek, ők árcsökkenésre számíthatnak. 

 

12:11

Az uniós pénzek csak gyorsítanak

11:58

A napi ár nem befolyásolja a rezsicsökkentést

A napi gáz- és áramárszabás a tőzsdéken hektikus, hiába csökkennek, azt nem lehet rögtön beépíteni a lakossági rezsicsökkentésbe, mert az MVM hosszú távú szerződéseket tud csak kötni. December végéig így maradnak a mostani árak, a kormány így is több mint ezer milliárd forintot költ a rezsicsökkentés fenntartására. Az unióban megközelítőleg sem kapnak a háztartások ekkora támogatást, mint Magyarországon. 

11:55

Szennyvízből lesz akkumulátorgyár

A debreceni akkumulátorgyár vízszükségletének nagy részét szennyvízből fedezik majd, így nem okozhat vízhiányt a létesítmény. 

11:34

Fürjes Balázs is főpolgármester-jelölt lehet

Gulyás Gergely szerint Fürjes Balázs is azok körébe tartozik, akik felmerültek főpolgármester-jelöltként, de konkrét felkérés nem történt. 

11:28

Több vevő lenne a repülőtérre

Az állami tulajdon mellett más befektetők is szereznének tulajdonrészt a repülőtérben. Ezt arra a kérdésre mondta a miniszter, hogy felmerült, a Mol is beszállhat az üzletbe. A cég belépését viszont konkrétan nem kommentálta.  

Ferihegyi reptér visszavásárlása: hiába ül pénzhegyen a Mol, ha beszáll az üzletbe, kérdéses az osztalék

Vélhetően a Mol osztalékfizetését is befolyásolhatja a tranzakció, persze ha valóban a magyar olajipari vállalat lesz az egyik vevő.

 

11:27

Árfigyelő segít a tájékozódásban

Június végére készül el a kormány árfigyelő rendszere, amely alapján a fogyasztók tájékozódhatnak, hol olcsóbbak egyes termékek. A kormány reményei szerint ez egy versenyt is generálhat, ami még lejjebb nyomhatja az árakat. 

11:22

A kormány védi az idősek jogosítványát

A 70 felettiek jogosítványával kapcsolatban a miniszter közölte: nem támogatják az évenkénti vizsgázást, jóval több balesetet okoznak a friss jogosítvánnyal rendelkezők és azok, akik alkoholt fogyasztanak, a kormány megvédi az idős autóvezetőket. 

11:19

Zajlanak a tárgyalások a reptérvásárlásról

Gulyás Gergely szerint a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlásával kapcsolatban folyamatosan tárgyalnak a tulajdonosokkal. 

11:14

Nem lehet külön támogatni a postát

A Magyar Posta állami tulajdonban van, így nem lehet a piaci verseny miatt ennél jobban támogatni, azaz nem merült fel a bezárt kisposták állami felvásárlása. Nincs napirenden a szolgáltatások kiszervezése sem. 

11:09

Nincs döntés a szankciókról

Egyelőre nem tudja véleményezni a kormány a 11. uniós szankciós csomagot, amelyben a hírek szerint az atomszektor szankcionálása is szerepel. Gulyás Gergely elmondta: nem látták a tervezetet, így azt egyelőre véleményezni sem tudják. 

11:01

Hamarosan döntés születik az árstopokról

A következő kormányülésen lesz döntés az április végén lejáró árstopok további sorsáról. 

11:00

Küszöbön egy világháború

Gulyás Gergely szerint rendkívül közel állunk egy harmadik világháborúhoz, a cél az, hogy ezt elkerüljük. 

10:46

Januártól visszamenőleg kaphatnak fizetésemelést a pedagógusok

10:40

Nem változik a rezsiár az átlagfogyasztás felett

Májustól nem változik az átlagfogyasztás feletti rezsiár sem – erősítette meg Gulyás Gergely. 

10:30

Az EB-n múlik az uniós pénzek sorsa

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a magyar kormány minden feltételt teljesített, így már csak az Európai Bizottságtól függ, mikor állapodnak meg. Már csak az EB-n múlik, mikor szüntetik meg az uniós források blokkolása. 

10:25

Sok bolt nyerészkedett

Szentkirályi Alexandra számolt be a boltokat vizsgáló árrazziákról, amelynek körében azt ellenőrizték, hogy betartják-e az árstopokat a boltok. A január végi akcióban több mint 400 üzletet ellenőriztek és több mint 300 eljárást indítottak. Ennek mintegy feléből lett bírság, összesen 330 millió forintnyi büntetést szabtak ki.  

10:24

Víziközművekről is döntöttek

A víziközművekről is döntött a kormány, a vízvezetékek mintegy hatvan százaléka ugyanis rendkívül elavult, ezeket fel kell újítani. A vízárakban is többszörös különbségek vannak régiónként. Egy egységes árrendszerre várnak javaslatot az energiaügyi minisztertől. 

A felújításról később Gulyás Gergely elárulta: a teljes renoválás nagyjából ezer milliárd forintba kerül, azaz jelentős beruházás. Ez lehet hitelből, uniós és költségvetési forrásból is, erről még nem döntöttek. 

10:22

Mindenkit befogad Magyarország Ukrajnából

Magyarország továbbra is segíti az Ukrajnából menekülőket, mindenkit befogadnak, aki onnan érkezik és szállást biztosítanak nekik. 

10:19

A gazdaság szenved, jön a segítség

Az energiaválságtól az egész gazdaság szenved, itt nem is tudnak mindenkinek segíteni, de a kis- és középvállalkozásoknak igen. A végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árba kerülnek. Itt a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe: összesen 14 ezer ügyfélnek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segítenek a kedvezményes árszabással, jelentős árcsökkenésre számíthatnak, a gázt 10 forinttal olcsóbban, az áramot pedig 80 forinttal kedvezőbben kaphatják. A különbségből eredő veszteséget, mintegy 19-20 milliárd forintot az MVM viseli majd. 

10:17

Marad a rezsicsökkentés

Gulyás Gergely miniszter közlése szerint a kormányülésen hosszan foglalkozott a kabinet az energetikai kérdésekkel. Az idei évi költségvetést gondosan tervezték meg, így minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így az átlagfogyasztásig nem lesz változás az árban. A kormány szándéka szerint ez nem csak év végéig maradna így. 

Kormányinfó Gulyás Gergely kormányülés
Kapcsolódó cikkek