Már nem Birkner Zoltán áll Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) élén, Csák János kulturális és innovációs miniszter döntése értelmében 2023. március 7-étől Kiss Ádám István vezeti a hivatalt – derül ki a szervezet honlapjáról, ahol április 17-i keltezéssel jelent meg erről közlemény.

Young,Scientists,Conducting,Research,Investigations,In,A,Medical,Laboratory,,A
Fotó: Stock-Asso

Érdekes egybeesés, hogy április 15-ével lemondott Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke, és ugyanaznap felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) vezetői posztjáról Pomázi Gyulát.

Ezzel tehát az állami tudománypolitika terén bő egy hónap alatt teljes vezetőváltás történt.

Kiss Ádám Istvánról azt írják, hogy szakmai pályáját befektetési bankárként kezdte, 1998 és 2006 között a CA IB Tőkepiaci Tanácsadó Rt. igazgatóhelyettese, majd igazgatósági tagja volt, ahol pénzügyi tanácsadóként működött közre a társaság kiemelt privatizációs és egyéb vállalatfelvásárlással kapcsolatos ügyleteiben. 2001-ben fél évet Londonban dolgozott a CA IB energetikai csapatában.

2006-ban vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a budapesti közüzemek számára komplex számlázási szolgáltatást végző Díjbeszedő Holding Zrt.-hez. 2006–2010 között a DBH stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyetteseként irányította a teljes Díjbeszedő Csoport stratégiai terveinek kidolgozását és projektszintű megvalósításukat. 2010–2017 között a társaság legnagyobb leányvállalatának, a Díjbeszedő Faktorháznak (DBF) a vezérigazgatója volt. Irányítása alatt a DBF Magyarország első számú lakossági követelésvásárló pénzügyi intézményévé nőtte ki magát.

2017–2022 között pénzügyi befektetőként szerzett kisebbségi tulajdonrészt informatikai és fintech társaságokban. 2022-től a Kulturális és Innovációs Minisztériumban dolgozik miniszteri főtanácsadóként. 2023 márciusától a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.