A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely több könnyítést is bevezet a és a lakástámogatásoknál. 

Szabó István
Jelentős szabályváltozásokról döntött a kormány a CSOK és a falusi CSOK esetében. Fotó: Oláh Tibor / MTI

Ennek kapcsán a Bank360.hu azt írja, hogy a módosításoknak köszönhetően a családoknak 

több idejük lesz például a lakásfelújításra, és egy alkalommal az építési munkálatok és azok költségvetése is újratervezhető.

Hogyan változott a falusi CSOK?

A falusi CSOKnál egy újabb községgel, a Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkénnyel bővül a preferált kistelepülések listája. További, minden igénylőre vonatkozó változás, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő egy évvel meghosszabbodik, a támogatási szerződés megkötésétől számított három évről négyre nő.

A kabinet lehetőséget nyitott arra is (ez a sima CSOK-nál is igaz), hogy a támogatott személy a  határidő lejártát megelőzően egy alkalommal kérje a banktól 

  • a vállalt építési, 
  • korszerűsítési munkálatok 
  • vagy azok költségének megváltozása miatt 

a támogatási szerződés és a költségvetés módosítását, ha így is biztosítható az előírt feltételek teljesülése.

Hogyan változott a CSOK?

A CSOK esetében a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Így a támogatási jogviszonyt követően létrejött gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetik a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásba vagy házba. Erre egyébként a támogatási jogviszony létesítésével egyidejűleg jelenleg is lehetőség van.

Egyszerűsödnek az előírt bentlakás feltételei is.

A CSOK-nál adminisztrációs könnyebbséget jelent, hogy megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakóingatlan szerepel. Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét. Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a CSOK folyósítását követően. Fontos, hogy ez az új szabály, tehát az automatikus ellenőrzés a módosítás utáni új igényléseknél kezdődik csak meg. Ezenfelül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

Mi van még a rendeletben?

Az újragondolt szabályozás bevezeti 

  • az életvitelszerű bentlakás fogalmát, 
  • és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, 
  • valamint pontosították a gyermekelhelyezésre 
  • és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

A teljes kormányrendelet itt olvasható el.

Lakásfelújítás: újabb esélyt nyitott a kormány az ingyenmilliókra – módosult a babaváró is

Kezdődhet a póthajrá az elveszettnek hitt lakásfelújítási támogatásért.