A magyar társadalom és gazdaság számára előnyösebb lenne, ha az új földgázprojektre szánt pénzt a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, energiaigényük csökkentésére és a megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák – állítja a Greenpeace zöldszervezet a tanulmánya alapján, amelynek összefoglalóját kedden küldték el.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmány szerint a magyar kormány által a Mátrai Erőműbe tervezett új, 500-650 megawattos földgázerőműre szánt, mintegy 500 millió euró jobban hasznosulna, ha azt a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítanák.

A zöldszervezet rámutat: a földgáz drága, klímapusztító tüzelőanyag, amely nagymértékben felelős az energiaár-emelkedésért és a kapcsolódó energiaválságért. Ugyanakkor 

Magyarország erősen gázfüggő, a háztartások 84 százaléka használja fűtésre.

A Greenpeace arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar épületállomány uniós szinten is kivételesen elavult, ezért olyan stratégia kidolgozására szólítja fel a kormányt, amely hatékonyan változtat a helyzeten.

A tanulmány eredményei szerint a Nemzeti Energia- és Klímatervet a jelenleg zajló felülvizsgálata során úgy kell módosítani, hogy a földgáz felhasználását szolgáló beruházásokra előirányzott összegeket átcsoportosítják – írta közleményében a Greenpeace.