„Nálunk nem jártak, nem is kerestek minket” – válaszolta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a parlament gazdasági bizottsága előtt, ahol ellenzéki képviselők az uniós vizsgálóbizottság magyarországi látogatása kapcsán érdeklődtek, hogy a szervezet képviselői találkoztak-e az Európai Parlament delegációjával. 

Budapest, 2020. július 9.Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. július 9-én
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának ellenőrei május közepén jártak hazánkban. Miután találkoztak a kormány, az ellenzéki önkormányzatok és a civil szféra képviselőivel, arról számoltak be, hogy számos problémát látnak, szerintük a jogállamisági eljárás ellenére sem rendezett minden vitás kérdést a magyar kormány.

A delegáció megállapításának szakszerűségét árnyalja, hogy nemcsak Közbeszerzési Hatóságot, de a Gazdasági Versenyhivatalt sem keresték fel.

Kovács László jelezte, rendre fordulnak valamilyen probléma esetén kérdésekkel az Európai Bizottsághoz, ám választ általában nem kapnak. A hatóság elnöke a közbeszerzések átláthatóságával kapcsolatban azt mondta, rengeteg a valótlan állítás,

az uniós statisztikák szerint a magyarországi közbeszerzési eljárások teljes mértékben átláthatók.

A bizottság meghallgatta a hatóság tavalyi éves beszámolóját, eszerint 2022-ben összesen 7894 eredményes közbeszerzési eljárás zajlott le, az eljárások összértéke 4590 milliárd forint volt, ami a arányában 6,9 százalékos rész, ez megegyezik az elmúlt évek átlagával. 

Ez egy nagyon jó eredmény, de van hova fejlődni, az európai uniós átlag 15 százalék körül van

– jegyezte meg. Jelentősen, a 2021-es 41,2 százalékról 30,6 százalékra csökkent az uniós eljárásrendben az egyajánlatos közbeszerzések aránya, miközben felhívás nélküli közbeszerzés összesen 208 db volt, ami szerinte egy kiemelkedően jó eredmény, „erre méltán lehet büszke Magyarország” – fogalmazott.