Magyar gazdaság

Ötvenmillióba is kerülhet egy viaszszobor az új budapesti topmúzeumban: Hosszú Katinka is jól megnézte magát – képgaléria

A saját kezünkről is vihetünk haza viaszszobrot a budapesti Madame Tussauds múzeumból, amely közel nyolc és fél milliárd forintos beruházással, hat év alatt vált a tulajdonos, Kreinbacher József álmából valósággá. Az ötödik kerületi Palazzo Dorottyában működő attrakciónál hat-hét éves megtérülési idővel kalkulálnak, ami nyilván függ a turizmus hazai és globális helyzetétől. Az érdeklődés – a jegyelővételek alapján – felfokozott.

„Minden, ami elképzelhető, megvalósítható” – mondta a 250 éves múltra visszatekintő turisztikai világmárka hazai premierjén Kreinbacher József tulajdonos, arra utalva, milyen hosszú és nem várt akadályokkal – lásd pandémia – terhelt utat jártak be a nyitás pillanatáig. 

Fotó: KALLUS GYORGY

Csütörtöktől napjaink magyar hírességei közül a világhírű modell, Palvin Barbara és Hosszú Katinka olimpiai bajnok viaszmásával találkozhatnak az érdeklődők a belvárosban helyet kapó múzeumban. 

Az ünnepélyes mai megnyitón a tulajdonos mellett részt vett a franchise jogtulajdonos Merlin Attractions Operations Ltd. képviselője, Chris Scurrah, Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Balogh-Madár Emese, Belváros Önkormányzatának alpolgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

Megnyílt a budapesti Madame Tussauds. Fotó: Kallus György

Ennél közelebb az átlagember nem juthat a sztárokhoz: a hírességek iránti felfokozott érdeklődés magyarázhatja a Madame Tussauds múzeumok töretlen népszerűségét világszerte

– mondta el a Világgazdaság kérdésére Óhidi Zsuzsanna, a budapesti produkció operatív igazgatója. A tervezési szakaszban nagy ívű felmérésben kérdezték meg a leendő közönséget, hogy leginkább kikre kíváncsiak. A kutatás eredményei alapján történelmi személyiségek, sztárok, sportolók, kulturális ikonok és egy világhírű magyar tudós is helyet kapott a listán – velük lehet közös történetük a látogatóknak.

Hosszú Katinka és viaszmása a múzeumban. Fotó: Kallus György

A viaszfigurák tényleg elképesztően élethűek, hihetetlen precizitással készültek a London melletti, actoni műhelyben. 

Időnként zavarba is jöhetünk, amikor váratlanul oldalra nézve mondjuk Bruce Willisszel találkozik össze a tekintetünk, aki épp egy bombát készül hatástalanítani. 

A „jaj, ő ilyen alacsony, ilyen sovány, ilyen kék szemű…” felkiáltásoktól hemzseg a helyszín, valóban furcsa szembesülni azzal, milyenek is testközelből ezek a távolról csodált figurák. 

Elképesztő mennyiségű – történészek bevonásával történő – kutatás előzi meg egy-egy történelmi személyiség megformálását

– avatott be a részletekbe Óhidi Zsuzsanna. – „Amennyiben a róluk elérhető írásos feljegyzések, dokumentumok, festmények, ábrázolások hitelesnek tekinthetők, akkor maximálisan korhűnek mondhatjuk például Szent István megformálását. Az angol művészeknek különleges kihívást jelentettek a kifejezetten Magyarországra készülő figurák, hiszen például II. Erzsébetről már több szobrot is kellett készíteniük, de Karády Katalinnal vagy Mátyás királlyal még sosem foglalkoztak ilyen részletesen.” 

Az operatív igazgató a munkálatok során Petőfi Sándor szobrát látta meg először, és őszintén meghatódott az elkapott pillanat tökéletességén. 

Szerinte Ferenc pápa viaszmása is különlegesen élethű, illetve személyes kedvence még George Clooney figurája. 

Fotó: Kallus György

Az első franchise rendszerben működő Madame Tussauds-produkció a nyitáskor ötvenegy szoborral mutatkozik be, köztük tizenhét magyar vonatkozású személyiséggel, majd minden évben érkezik melléjük két-két új figura, amelyek tökéletes állapotát a nyitvatartás minden reggelén ellenőrzi egy munkatárs. 

Hosszú Katinka, aki a nyitórendezvényen szembesült először önmagával, azaz az őt ábrázoló viaszszoborral, egyszerre érezte megtisztelve és rendkívül furcsán magát. 

Megilletődve körbesétálta a szobrot, ami azért volt testen kívüli élmény számára, mert – ahogy mondta – hátulról ritkán látja magát az ember, de abszolút elégedett volt a végeredménnyel. 

A szobor öltözékébe beleszólhatott, 

direkt nem szerette volna, ha tipikus versenyúszódresszben szerepel a figurája a kiállításon.

Kik láthatók Budapesten? 

Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István, Zámbó Jimmy. Kizárólag Budapesten látható Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű mása, ezeket sehol a világon nem mutatták még be – Bud Spencer figuája az egyetlen ingyenesen megtinthető szobor, mert az előcsarnokban került kiállításra a Palazzo Dorottyában.

Rajtuk kívül a következő hírességek, sportolók és politikusok viaszfigurái várják a látogatókat:

Beyoncé, Sandra Bullock, George Clooney, Tom Cruise, Penelope Cruz, Hszi Csin-ping, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr., Lady Gaga, Mihail Gorbacsov, Ryan Gosling, Ariane Grande, Tom Hanks, Whitney Houston, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Madonna, Freddie Mercury, Lionel Messi, Marilyn Monroe, Brad Pitt, Rihanna, Cristiano Ronaldo, Ronald Reagan, Will Smith, Steven Spielberg, Donald Trump és Bruce Willis.

Helyette a magyar Elysian divatmárka által tervezett, estélyinek is beillő összeállítást viseli az őt ábrázoló viaszbábu: egy fürdőruha és egy selyemköpeny kombinációját, amelyet az operatív igazgató szállított ki a szobrokat gyártó műhelybe, Angliába, mert egyébként minden bábu és öltözék ott készül a világ összes országában lévő múzeumi figurák számára.

Hosszú Katinka újságírói kérdésre elmondta, hogy a várandóssága alatt – magához képest – rengeteget pihen, még dolgozik a vállalkozásaiban, megjelenéseket is vállal, amíg az állapota lehetővé teszi. 

A Világgazdaság megtudta, hogy negyven–ötven millió forint közötti összegre jön ki egy viaszfigura előállítási költsége, 

annak függvényében, hogy készült-e már belőle korábbi példány, illetve milyen ruhát, hajat igényel. 

A viaszszobrok megérinthetők, megsimogathatók, átölelhetők, és mindig készen állnak egy jó szelfire – egyébként 

szoborhoz képest meglepően puha az érintésük, érdemes megnyomkodni mondjuk Angelina Jolie orrát. 

És ha ennél szorosabb közelségre vágyna valaki, akkor például 

Tom Cruise mögé bárki felpattanhat a motorra – és ebben a pillanatban el is indul a számos interaktivitás egyike, azaz a hátunk mögött vetíteni kezdenek egy Budapesten forgatott „üldözési jelenetet”, amelyben Tommal együtt menekülhetünk. 

 

Fotó: Kallus György

De Steven Spielberg mellett beállhatunk egy olyan filmjelenetbe is, amelyben egyszer csak egy dinoszaurusz töri át a téglafalat mögöttünk, hogy leharapja a fejünket. A helyszínen egyszerre 450 látogató tartózkodhat, és átlagosan másfél-két órát fognak eltölteni a szobrokkal, illetve a hozzájuk kötődő interaktív programokkal. 

Online és offline egyaránt elérhetők lesznek a jegyek a május 25-i nyitást követően, online egyrészt olcsóbban juthatunk hozzá a belépőkhöz, másrészt adott idősávban garantált belépést biztosíthatunk magunknak. 

A felnőtt teljes árú jegy online megvásárolva 12 490 forint, a helyszínen ugyanez 13 990 forint lesz, 

de kedvezményeket biztosító jegytípusok ugyancsak elérhetők. A karácsonyi elővételi akción több mint hatezer jegy kelt már el, a hétfőn megnyílt online értékesítés szintén pörög.

A világ 24. Madame Tussauds-produkciója több száz szakember összehangolt és magas minőségű alkotómunkájának köszönhetően valósult meg. A magyar főváros nemcsak helyszíne, hanem inspirálója is a kiállításnak: a tárlat belső tereiben számos hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. 

A látogatók például átsétálhatnak a Budai Váralagúton, sztárokkal „randevúzhatnak” a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán, és elmerülhetnek a gyógyfürdők különleges világában is. 

Az egyedülálló installációk egyaránt tükrözik a főváros és Magyarország örökségét és hagyományait.

Az, hogy nemcsak látunk a fejünk felett egy helikoptert, hanem halljuk is a rotorok forgását, vagy hogy 

Petőfivel verset írhatunk, Munkácsy Mihály pedig – nagy vonalakban – lefest minket, 

azaz az élményszerűség, a kreatív koncepció Unger Zsolt, az Unger and Partners tulajdonosának köszönhető. Ő koordinálta a hang-, fény- és audiovizális tartalmakat, VR-kalandokat, a látványtervező Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervező, az Interscena tervezőiroda tulajdonosa, az építész generál tervező a Közti Zrt., a generál kivitelező pedig a Fodor Kft. volt.

Galériánk a megnyitóról:

 

 

viaszszobor Hosszú Katinka Madame Tussauds beruházás Kreinbacher
Kapcsolódó cikkek