1.

A Madame Tussauds kiállítás – amely hírességek, királyi családok és történelmi személyiségek életnagyságú viaszmásolatait mutatja be világszerte – alapítója Marie Tussaud viaszszobrász, aki 1761-ben született a franciaországi Strasbourgban.

Studio artists Luisa Compobassi (left), Caryn Mitanni (back) and Jo Kinsey (right) make their final touches to the wax figure of Queen Elizabeth II at Madame Tussauds London ahead the Platinum Jubilee celebrations. Picture date: Wednesday May 25, 2022.
A karbantartó stáb II. Erzsébet bábuján dolgozik. Fotó: Victoria Jones / PA Images via Getty Images

2.

Hatéves volt, amikor az édesanyja a viaszszobrászattal is foglalkozó orvos, Philippe Curtius házvezetőnője lett. Miután a férfi felismerte a lány tehetségét, maga mellé vette tanulónak, és 16 évesen már el is készíthette első önálló szobrát, amely Francois Voltaire-t ábrázolta – ez még ma is látható a londoni egységben. Curtius 1794-ben bekövetkezett halála után Marie hatalmas viaszmodell-gyűjteményt örökölt, amellyel 33 évig utazgatott, majd 1835-ben Londonban megnyitotta első múzeumát.

3.

Egy Madame Tussauds-viaszfigura elkészítése ma négy-hat hónapot vesz igénybe, és az alanyról 250-300 fénykép szükséges hozzá, illetve 500 különböző mérési adat. Az alanyoknak többször személyesen is meg kell jelenniük a szobrászok előtt, ez alól II. Erzsébet sem volt kivétel. A londoni múzeumban a Marvel gigantikus szuperhőse, Hulk a legnagyobb szobor 4,5 méteres magasságával, a Disney Csingilingje pedig a legkisebb viaszfigura.

4.

A múzeumokban az összes szobrot mindennap nyitás előtt karbantartó csapatok ellenőrzik, ha szükséges, megmossák a hajukat és felfrissítik a sminkjüket. A viaszszobrok által viselt ruhákat néha maguk a hírességek választják ki, sőt, egyes ruhadarabok közvetlenül a saját ruhatárukból származnak. De a valósághű ábrázolás nem áll meg a külsőségeknél: vörös selyemfonalat használnak a szobrok szemgolyóiban lévő erek megalkotásához, és a testek egészén csomózott kötelekkel imitálják a vénákat.

 

BERLIN, GERMANY - MAY 14: The new wax figure of british singer Dua Lipa gets unveiled at Madame Tussauds Berlin on May 14, 2020 in Berlin, Germany.
Dua Lipa énekesnő viaszszobra a berlini múzeumban. Fotó: Getty Images

5.

Az eljárás során a viaszfigurákat a végleges testméretüknél 2 százalékkal nagyobbra tervezik, mert a hat hónapos munkafolyamat alatt (amiről egy videó is megtekinthető) a viasz folyamatosan olvad, pedig ma már modernebb anyagokkal keverik az alapanyagot. A szobrok előállítása átlagosan 300 ezer dollárba kerül, és strapabírónak kell lenniük, hogy jól viseljék a látogatók ölelgetését, a sok szelfizést.

6.

Van, aki visszautasította a megtisztelő felkérést, hogy szobrot készítsenek róla. Például Teréz anya nem kívánt élni a lehetőséggel.

7.

A második európai múzeum 1972-ben nyílt Amszterdamban, az első amerikai 1999-ben Las Vegasban, az első ázsiai 2000-ben Hongkongban, az első közel-keleti pedig 2021-ben Dubajban. Hozzánk legközelebb eddig Bécsbe mehettünk egy Madame Tussauds-élményért. A jogtulajdonos számára fontos, hogy a kiállításnak helyet épület mindenhol a belvárosban, exkluzív helyen legyen, ahol a belföldi és a külföldi turisták is könnyen rátalálnak.

8.

Üzletileg is jelentős vállalkozássá nőtte ki magát a múzeumlánc. Marie Tussauds leszármazottai után több tulajdonos kezén is átment a cég. Legújabb kori történetében 2005-ben adták el a Dubai International Capitalnek körülbelül 1,5 milliárd dollárért, majd a Blackstone Group vásárolta meg a vállalatot 1,9 milliárd dollárért 2007-ben. Ugyanebben az évben eladták Nick Leslau magánbefektetőnek és befektetési cégének, a Prestburynek egy eladási és visszabérlési megállapodás keretében. A vállalat az eladásból származó pénzt befektetési célokra és néhány fennálló tartozás kifizetésére fordította. Az üzemeltetés viszont 2007 óta a Merlin Entertainment feladata. A brit székhelyű szórakoztatóipari vállalat világszerte számos vidámparkot és látványosságot üzemeltet, mint a Sea Life-hálózat vagy a Legoland Discovery Centres. 2019-ben a Lego részben megvásárolta a Merlin Entertainmentet.

9.

A Madame Tussauds Budapest lesz a márka első franchise-rendszerben megvalósuló attrakciója, amelynek az ötödik kerületi Palazzo Dorottya műemlék épülete ad majd otthont. A panoptikum 50 magyar és nemzetközi vonatkozású viaszfigurával, illetve a hozzájuk tartozó interaktív installációkkal nyitja meg kapuit egy még nem közölt időpontban, 2023 első felében. A hazai szervező cég a Dorottya Experience Kft., amelynek a legnagyobb tulajdonosa Kreinbacher József építőipari vállalkozó és pezsgőgyáros. Egy korábbi sajtónyilatkozatban elhangzott, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy programból 3,1 milliárd forinttal támogatta a projektet, amelytől hat-hét éven belüli megtérülést várnak.