Az Európai Bizottság jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak, ezzel a magyar gazdaság teljesítményét is hátráltatja – jelentette ki Varga Mihály.

Fotó: Kallus György

A Pénzügyminisztérium azt követően adott ki közleményt, hogy a tárcavezető tárgyalást folytatott Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával. A magyar pénzügyminiszter kiemelte, hogy a helyreállítási források visszatartásának feloldása mellett Magyarország határozott választ vár arra is, hogy a Bizottság miként kívánja támogatni a schengeni határokat védő tagállamokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában.

A pénzügyminiszter az uniós helyreállítási forrásokkal kapcsolatban leszögezte: a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) több, kezdeti ígéretét nem váltotta be, öt tagállam eddig egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást, a késedelmes folyósítás pedig Magyarország, ezzel együtt egész Európa versenyképességére káros hatással van. 

Szerinte a Magyarországnak járó támogatások felhasználásával öt százalék feletti mértékben bővült volna tavaly a gazdaság,

azonban a források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szomszédban dúló háború és a nyomában járó szankciós ellenére uniós átlagot meghaladó, 4,6 százalékos növekedést ért el Magyarország. Ezen túlmenően pedig a hiányt és az államadósságot is jelentősen csökkent. Varga Mihály azt mondta, a magyar érdek megkívánja, hogy a nekünk járó uniós források ügyének fontosságával párhuzamosan a schengeni határok védelmének költségeire is felhívják a figyelmet. 

Ebben az évben a határvédelmi kiadásaink meghaladhatják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint 1 százalékát térítette meg 2015 óta. Nem kívánunk lemondani arról, hogy ezeket a költségeket az Európai Unióval megtéríttessük.

– fogalmazott. Végül arra is emlékeztette az uniós biztost, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja az orosz–ukrán háború áldozatait. Az eddig segítségnyújtásra fordított összeg meghaladja a 40 milliárd forintot. Az Ukrajnának szánt uniós támogatással kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt, hogy a közös hitelfelvétel gyorsnak és egyszerűnek tűnhet, azonban hosszabb távon nem lehet megoldás minden kihívásra.