A Budapesten, Győrben, Gödöllőn és tavaly nyár óta Siófokon is jelen levő Tier rollermegosztó az egyik legfiatalabb itthon, a Lime és a Bird után harmadikként érkezett meg és szépen terjeszkedett az elmúlt egy év alatt. A fővárosban 65 forintos percdíjért szolgáltat, amit 295 forint feloldási költség előz meg, ha valaki használni szeretné az eszközét. Ez teljes egészében belesimul a fővárosi árakba. Győrben ugyanez a szolgáltatás 90 forint percenként, a feloldási díj 350 forint. Gödöllőn 70 forintért lehet igénybe venni a szolgáltatást 300 forint feloldási díj mellett.

Siófokon 450 forint a feloldási díj, amit 100 forintos percdíj egészít ki, ami alaphangon nagyjából 50 százalékos felár.

Megkérdeztük a cégtől, hogy miért? Mint válaszolták: Magyarország egész területén dinamikus árképzési modellünk van érvényben, amely városonként eltérő. Az árképzésben nem csak a helyszín, hanem a kereslet és a napszak is szerepet játszik. Az üzemeltetés költségei, például raktár bérleti díja és bérköltsége is beleszámít.

Budapest,,Hungary,-,Feb,10,,2023:,Rentable,Micro,Mobility,Vehicle,
BUDAPEST, HUNGARY - Feb 10, 2023: Rentable micro mobility vehicle, Tier electric scooter parking in Budapest, near Keleti (Eastern) station.
Fotó: Shutterstock

Ellenpéldát nem igen találtunk, mert a többi szereplő pont nincs jelen Siófokon, de ahogyan a Tier a többi szolgáltató is eltér a budapesti áraktól, viszont nem ennyire markánsan, sőt… A Lime például Szegeden, Veszprémben és a Székesfehérváron 64 forint per percért szolgáltat a feloldási díj pedig 250 forint. Dunakeszin kicsit eltér ettől, mert a 250 forintos alapdíjat megtartotta, de 67 forint a percdíja. Budapesten viszont már 68 forintért szolgáltat. 

A Bird nemrég indult el Békéscsabán, ott 250 forint a feloldási díj és 60 a percdíj. 

Itt is megfigyelhető a városonkénti tarifa eltérés, ugyanis Budapesten 295 forint a feloldási díj, míg 65 a percdíj.

A siófoki ár persze kereslet kínálat kérdése és a jelek szerint egyelőre konkurencia sincs. Ám az ár még mellbevágóbb abban a tekintetben, hogy arrafelé lassabban mennek a rollerek. A cég a kérdésünkre válaszolva elmondta: a maximális sebesség Magyarország egész területén 25 km/h (ezekkel a rollerekkel – A szerk.) kivéve a "kissebességű" területeket, ahol a helyi hatóságok kérésére korlátozzák a maximális sebességet. Siófokon 20 százalékot levettek a sebességből, így 20 km/h-val lehet velük közlekedni, ami azt jelenti, hogy egy kilométer 5 perc alatt tesz meg (maximális sebesség mellett) a bérlő, míg Budapesten, 4 perc alatt. 

Ez a plusz perc Siófokon, már ahol ki lehet használni (és sok helyen ki lehet) egy százasba kerül.

A rollerek egyébként fontos szerepet játszanak az úgynevezett mikromobilitásban, komoly igény mutatkozik rájuk, ahogyan a kerékpárokra és az autómegosztókra is. Az elmúlt időszakban számtalan cikk foglalkozott ezeknek az eszközöknek a használhatóságával, a közlekedésbiztonságával és a városi közlekedésbe illeszthetőségével. Ma már nem is ezek a legfontosabb kérdések, sokkal inkább az, hogy mennyi plusz kiadást jelentenek a közlekedőknek, ha egy ilyen eszközt vesznek igénybe.