A június végén lejáró betéti kamatstopot további három hónappal meghosszabbította a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként sem kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba – derült ki a Bank360 közleményéből.

Business,Girl,Putting,Coin,In,A,Piggy,Bank.,Saving,Money
Fotó: Shutterstock

Ahogy azt várni lehetett, változtatás nélkül hosszabbította meg a betéti kamatstopot a kormány. Az erről szóló rendelet hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben. A betéti kamatstopot 2022. november 22-étől vezette be a kormány, először március 31-ig. Ezt hosszabbították meg először június 30-ig, majd most szeptember 30-ig.

A kormány döntése nem általános, mindenkire egyformán érvényes betéti kamatstopot határoz meg.

Csak egyes intézményi befektetők (nyugdíj-, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok) és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeiknek a kamatát maximalizálta az intézkedés.

A fenti kategóriákba tartozó ügyfeleiknek a bankok nem adhattak magasabb betéti kamatot a 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél. Ez a hozam a kamatstop bevezetésekor 12,82 százalék volt, márciusban 14 százalék fölött járt, de még az elmúlt napokban is 12,50 százalékot tett ki.

A kabinet amiatt hozta meg, majd hosszabbította meg immár másodszor az intézkedést, mivel a befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot.

A Magyar Nemzeti Bank irányadó kamata mostanra 16 százalékra csökkent, a kormány pedig július 1-jétől a betéti kamatokból származó jövedelmekre is kiveti a 13 százalékos szochót a 15 százalékos kamatadón felül.

A kormány a betéti kamatstop márciusi meghosszabbításával egyidejűleg megtiltotta a jegybanki diszkontkötvények vásárlását azok számára, akikre a betéti kamatstop vonatkozik.

Ezt a tilalmat szintén meghosszabbították szeptember 30-ig.

Az indoklás ebben az esetben is az volt, hogy ne legyen méltánytalan jövedelemszerzés a jegybank által újonnan bevezetett diszkontkötvényeken keresztül.

A kamatstop meghosszabbítása nem okozott nagy meglepetést. Az élelmiszerárstopokat azonban nem hosszabbítja meg a kormány, a múlt héten bejelentett döntés értelmében augusztustól kivezetik azokat.