Az egyszeri és rendszeres díjas életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások is szochomentesek maradhatnak, ha a megtakarító június 30-ig eljuttatja az aláírt ajánlatot a hitelintézethez – hívja fel a figyelmet a Grantis. Az öngondoskodási tanácsadó több biztosító gyakorlatát és termékét is górcső alá vette, és összesítette, hogy meddig érkezhet be az ügyfelektől a véglegesített biztosítási ajánlat, ami szükséges a megtakarítás szocho hatálybalépése előtti elindításához.

Life,Insurance,/,Family,Protection,,Financial,Concept,:,Broker,/
Akad olyan biztosító, amelyik akciót is hirdetett egyes biztosításokra a június 30-ig megkötött szerződésekre.
Fotó: Shutterstock

 

Nem szerencsés a „last minute” megoldás

Úgy tűnik, bőven ráérünk, valójában meglehetősen rövid idő három hét, ha bármilyen probléma adódik a szerződéskötés során. A MetLife azt javasolja, hogy ne csak az ajánlat érkezzen be júniusban, de a megtakarítás első díja is. Ehhez legkésőbb június 27–28-án érdemes utalni, ha pedig csekkes fizetést választunk, június 26-ig fizessük be, hogy biztosan beérkezzen.

Mint ismert, a július 1-jén vagy későbbi aláírási dátummal felvett ajánlatok alapján létrejövő biztosítások után már szochót kell fizetni. 

Az Uniqa és az Aegon is június 30-ig várja az aláírt ajánlatokat, és ugyanerről a határidőről tájékoztat a Signal Iduna is.

Az Allianz részletezte: „A június 30-ig aláírt és a biztosító által kézhez vett ajánlatok alapján létrejött szerződésekre még nem kell szochót számolni.” Az Allianznál a személyesen átadott és az elektronikus ajánlatokat – ezek teszik ki az új szerződések túlnyomó többségét – az aláírást követően azonnal továbbítják a biztosítónak vagy a biztosításközvetítőnek. Ezáltal még a 30-án aláírt ajánlatok sem esnek majd az új szabályozás hatálya alá. A biztosító külön felhívta a figyelmet, bár az ügyfeleknél egyre kevésbé jellemző, hogy postai úton küldik a szerződést, aki mégis így dönt, kalkuláljon a kézbesítés idejével, ami egy-két nap lehet.

Az Union konkrét dátumokat nem jelölt meg, de jelezte: a törvényben előírtak szerint jár el. Hasonlóan az NN is csak arról számol be a weboldalán, hogy szochomentesek a június 30-ig megkötött megtakarítások lehetnek.

A CIG Pannónia akciót hirdetett az ügyfeleknek: egyes biztosításoknál a június 30-ig megkötött szerződésekre a kezdeti díjak 70 százaléka helyett 90 százalék bónuszt írnak jóvá a hetedik évfordulón. Hasonlóan jár el a Groupama is: megtakarításos életbiztosításukra júniustól az új befizetésekre minimum évi bruttó 10 százalék hozamot garantálnak a még ebben a hónapban beérkező összegekre meglévő és új ügyfeleknek is – emeli ki a Grantis.

Portrait,Of,Mature,Insurance,Agent,Giving,Advise,Her,New,Client
Még az az ügyfél is tévedhet, aki úgy érzi, a szerződés minden részletével tisztában van. Fotó: Kinga

 

Érdemes szakértő segítségét kérni

Hogy a megtakarítani szándékozó ügyfél ne hibázzon, az idő szorítása miatt érdemes lehet független pénzügyi tanácsadó segítségét kérni.

Egy szakember egyrészt segíthet feltérképezni minden olyan részletet, amely segíti a tudatos és megalapozott pénzügyi döntést, másrészt pedig leveszi a megtakarítóról a szerződéskötés adminisztrációs terheit.

A Grantis öngondoskodási szakértője, Veres Patrik ugyanakkor azt javasolja: „Szorítson bármennyire is az idő, nagyon alaposan ismerjük meg a kiszemelt megtakarítási termékeket, és legalább ennyire a saját lehetőségeinket is. A biztosítói megtakarítások ugyanis hosszú távú elköteleződések, amelyek valódi előnyei legalább nyolc-tíz éves időtávon mutatkoznak meg.”

Vannak olyan konstrukciók, amelyek eleve adómentesek, és azokra a július elsején életbe lépő változások sem érvényesek

 

Egyes termékek júliustól is lehetnek adómentesek

Kivételek persze mindig adódnak. Veres Patrik elmondta:

Július elseje után is indíthat az ügyfél olyan biztosítói megtakarítást, amelynek hozama mentesülhet a szochofizetés alól. Sőt, egyes feltételek teljesülésekor nem csak a szochót, de a kamatadót is zsebre vághatjuk.

Ilyen a rendszeres díjas életbiztosítás, amelynél a megtakarítás tizedik évétől kamatadó és szochomentesen vehetjük fel az összegyűlt vagyont. A hatodik évtől pedig feleződik az adóteher. Egyszeri díjas megtakarítás esetén a harmadik évtől feleződik a hozamot terhelő az ötödik évtől adómentessé válik a megtakarítás hozama. Ahogy az egyszeri díjaknál, úgy a rendszeres díjas biztosítások eseti díjainak biztosítói kifizetése is adómentes öt év után, három év után pedig 50 százalék kedvezmény vonatkozik rá.

Nyugdíjbiztosításoknál tíz év után adómentesen vehető fel a megtakarítás. Ha pedig nyugdíjszolgáltatásként szűnik meg a szerződés, szintén nincs adófizetési kötelezettség, függetlenül az eltelt évektől. 

A nyugdíjbiztosítások esetén az adómentességen túl még a befizetések után járó évi 20 százalékos adójóváírást is megkapja az ügyfél, évente egy szerződéssel legfeljebb 130 ezer forinttal gyarapíthatjuk így a megtakarítást – fűzte hozzá a szakértő.