Magyar gazdaság

Már a Monetáris Tanács ülésterme fölött is kávézhatunk – Képgaléria

A fővárosi Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalota – közel százéves működése során – most először nyitotta meg az épület tetején található panorámateraszát a nagyközönség előtt. Ennek alkalmából komoly bankbiztonsági intézkedések mellett a sajtó képviselői bejárhatták a ház egy részét.

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő, a Pénzmúzeumnak és az MNB Felügyeleti Központjának is helyet épület tetőterasza, amely 

a nyilvánosság előtt mindeddig zárva volt, június 16-tól megnyitotta kapuit. 

A kávézó és a terasz – ahonnan egyedülálló Budapest-panoráma látható – az idén még csupán a múzeum látogatói számára elérhető, de elképzelhető, hogy a jövőben, a Várfok utcai külön bejárat felől szélesebb kör számára is megközelíthető lesz a vendéglátóhely.  

MNB Palota
Kallus György 2023
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Sándy Gyula építészmérnök – akinek a nevét a téren lévő átjáró is viseli – száz éve vethette papírra az eklektikus, eredetileg Budai Postapalotának nevezett épület terveit, hiszen 1923. május 23-án írták ki rá a tervpályázatot. 

Ez volt a két világháború közötti első nagyszabású állami beruházás,

kettős funkcióval: a posta irodáin túl az ország első automata telefonközpontját is magában foglalta. Ma pedig a Monetáris Tanács itt hozza meg az országot érintő legfontosabb gazdasági döntéseket. 

Korábban sem a panorámateraszra, sem az ülésterembe nem léphetett közember – képgalériánkban a legfrissebb fotók és érdekes információk! 

 

 

képgaléria monetáris tanács Magyar Nemzeti Bank terasznyitás Pénzmúzeum
Kapcsolódó cikkek