Ki kell szabadítani a vállalatokat a fix áras áramszerződések csapdájából, mivel a magas árakat bebetonozó szerződések csökkentik a gazdasági növekedést, miközben magasan tartják az inflációt – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön a Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen.

20230602 Budapest 
Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20230602 Budapest Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tárcavezető közlése szerint a kormány már dolgozik azon, hogy lehetővé tegye az áramkereskedőkkel kötött szerződések felülvizsgálatát és szükség esetén akár a beavatkozást is. A jövő héten bejelentések lesznek ezzel kapcsolatban.

A politikus közölte azt is, hogy 

ha nem a kereskedő volt a hibás, hanem a cég, akkor is szükséges beavatkozniuk, mert a magas áramárak további recessziót és magasan megragadó inflációt hozhatnak.

Nagy felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar vállalkozások egy- és kétéves, fix árakon kötött szerződéseinek átlagára 250 euró megawattóránként, miközben a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak jelenleg, ami makroszinten torzulást hoz a magyar gazdaságnak.