A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek. A regisztrált intézmények kiadásai így az év végéig kiszámíthatóan alakulnak a villamos energia ellátásban. Az intézkedés mintegy 1200 jogosult számára jelent könnyebbséget összesen több mint húszezer fogyasztási helyen – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

 

Beautiful,Retro,Luxury,Light,Bulb,Decor,Glowing,For,Abstract,Background. Beautiful retro luxury light bulb decor glowing for abstract background. Holiday or party background. infláció, áram,
Fotó: Shutterstock

A háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválságban tavaly sosem tapasztalt magasságokba emelkedtek az energiaárak. A kormány a kedvezőbben alakuló piaci folyamatokra reagálva elsőként a földgázszolgáltatásban nyitotta meg a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét. A közlemény szerint a befogadott kérelmek alapján több mint 1100 költségvetési szerv, önkormányzat és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaság, egyház, közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmény élvezheti március eleje óta a rögzített árú szolgáltatás előnyeit a gázellátásban, összesen mintegy 8400 fogyasztási helyen. A megoldás a következő gázév kezdetéig, szeptember végéig teremt biztonságos kereteket az intézmények számára.

A bevált gyakorlatot az Energiaügyi Minisztérium az önkormányzati szövetségek felvetése alapján kiterjesztette az áramellátásra is. 

A villamos energia esetében a gázév időtartamától függetleníthető fix áras időszak 2023 végéig tart. Az intézmények így mától kilenc teljes hónapon át jutnak rögzített árakon áramhoz több mint 20 ezer fogyasztási helyen. 

A lehetőséggel mások mellett önkormányzatok, oktatási intézmények, sportlétesítmények üzemeltetői, katasztrófavédelmi és vízügyi igazgatóságok, múzeumok, könyvtárak, színházak, fürdők és kórházak éltek az ország minden részében.

A kormány a magyar családok számára az átlagfogyasztásig egész évben biztosítja a rezsivédelmet. Az Energiaügyi Minisztérium megalakulása óta azon dolgozik, hogy a szankciós hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A gáz- és áramárak rögzítése kiszámítható szinten tartja az intézményi felhasználók költségeit, megkönnyíti gazdálkodásukat. A fixált árak tartósan garantálhatják a jogosultak működőképességének megőrzését, számos fontos közszolgáltatás zavartalan ellátását – áll a közleményben.

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Magyarország szerint az energiaellátásban észszerű gondolkodásra van szükség, és nem politikai játszmákra.