Az ipari termelés volumene 2023 áprilisában 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 márciusához mérten 2,5 százalékkal csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel közölt adataiból.

20211025 SzegedNaturtex Kft. új üzemének ünnepélyes átadása, melyen jelen volt Szijjártó Péter külügyminiszter.Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország20211025 Szeged

Naturtex Kft. új üzemének ünnepélyes átadása, melyen jelen volt Szijjártó Péter külügyminiszter.

Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország
A Naturtex Kft. új üzemének ünnepélyes átadása 2021. október 25-én.
 Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamosberendezés-gyártásáé. 

A termelés az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. 

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékkal csökkent.

 

Új iparstratégián dolgozik a kormány

„Bár a háború és szankciók súlyosbította gazdasági helyzet átmenetileg visszavetette az ipari teljesítményt és annak egyes szegmenseit, biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás, valamint a villamos berendezések – azon belül az akkumulátorok – gyártása esetében folyamatos növekedés látható” – jelentette ki Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár, hozzátéve, ezek az ország versenyképességét növelő ágazatok az elektromobilitás térnyerésével egyre meghatározóbb ipari területekké válhatnak. 

Fábián hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz a munkahelyek védelme, a kivédése és a szankciós letörése érdekében. 

Ezt a célt szolgálják a kormány gazdaságfejlesztési programjai – például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram –, amelyek több mint 3100 milliárd forintnyi likviditást biztosítanak a vállalkozásoknak, és a kamatstoppal együtt 2 százalékponttal növelik GDP-t.

Az államtitkár leszögezte, hogy a kormány az ipar versenyképességének és teljesítményének növelése érdekében aktívan egyeztet a hazai ipar meghatározó vállalkozásaival, érdekképviseleteivel, és erre alapozva kialakítja hazánk új iparstratégiáját, továbbá egy a logisztikai ágazatot segítő versenyképességi csomagot.