A Széchenyi Kártya Program fennállása óta mintegy 440 ezer ügylet jött létre több mint 6100 milliárd forint értékben – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. 

Fotó: Csapó Balázs

A GFM a tőle telhető legrövidebb határidővel megteremtette a program továbbműködtetéséhez és felgyorsításához szükséges feltételeket. Ezek alapján kiállították és a kormány honlapján közzétették a projekt kedvezményezettjei részére kibocsátott csoportos támogatói okiratokat, és megindultak a kifizetések a támogatásokat megelőlegező pénzügyi intézményeknek. 

A támogatói okiratok kiállítása folyamatos, a korábbiakhoz képest lényegesen felgyorsult, a kifizetések pedig ütemezetten zajlanak.

Ez idáig a program keretében közel 20 milliárd forintot fizettek ki a pénzügyi intézmények részére 2023-ban, és ez a szám folyamatosan növekszik. 

A GFM szándéka, hogy június végéig egy új módszertan bevezetésének is köszönhetően a tárcához eddig benyújtott összes igény esetén a támogatói okiratokat haladéktalanul kiállítják és a kifizetésekre is sor kerül. 

Az elmúlt hetekben erről a gyorsításról tájékoztatták a programban részt vevő pénzügyi intézményeket. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a bankszövetség tagjait és a pénzügyi vállalkozásokat folyamatosan tájékoztatja a Széchenyi Kártya Program csoportos támogatói okiratainak kiállításáról, a kifizetések előrehaladásáról és ütemezéséről.