A költségvetés pénteki megszavazása előtt osztotta meg gondolatait a jövő évi büdzséről Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. A politikus Facebookon közzétett videójában hangsúlyozta, hogy a költségvetés megalkotásakor tekintettel kellett lenni a háborúra, az egész Európát sújtó energiaár-emelkedésre és inflációra, ezért a jövő évi egy védelmi költségvetés.

Dömötör megnevezte a büdzsé prioritásait, ezek a következők:

  • a rezsitámogatás fenntartása, 
  • az ország, a családok, a nyugdíjasok és a munkahelyek védelme. 

Felidézte, hogy 2010 óta 12-ről 4 százalék alá csökkent a ezért cél a megteremtett munkahelyek megőrzése.

DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2021. szeptember 7.Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2021. szeptember 7-én.MTI/Soós Lajos Budapest, 2021. szeptember 7.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2021. szeptember 7-én.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

Kiemelte, hogy bár Brüsszel szeretné, ha eltörölnék a hatósági energiaárakat, vagyis a rezsitámogatást, ez elfogadhatatlan, ezért az megmarad, ehhez a forrást a nagy cégekre kivetett extraprofitadó biztosítja majd. Elmondta, hogy 

családtámogatásokra 3300 milliárd forint jut, ami lehetővé teszi a családi adókedvezmények fenntartását, 

miközben a összege emelkedik. A városi helyett pedig új programot dolgoznak ki, és növekszik a babaváró összege, amely 30 év alatt továbbra is elérhető, ahogy a 30–40 közötti várandós nők számára is.

Noha az energiaszámlák 4000 milliárd forint többletkiadáshoz vezettek, 400 milliárd forinttal nő a védelemre, 419 milliárddal az egészségügyre és 634 milliárd forinttal az oktatásra fordított összeg jövőre.