Reagált a Pénzügyminisztérium, miután a Magyar Közlönyben az éjszaka folyamán megjelent kormányhatározat szerint a kabinet felülvizsgálja az állami közkiadásokat, ennek érdekében pedig egy Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoportot hoz létre.

VARGA Mihály
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A testület feladata lenne a család- és lakhatási támogatásokkal kapcsolatos közkiadások, valamint az azokhoz a kapcsolódó adókedvezmények szerkezetének áttekintése. Továbbá a kormányhatározat egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékos megtakarítást és hatékonyságnövekedési tartalék képzését is előírja.

A szaktárca ugyanakkor közölte, a kormány az Európai Bizottság kérésére és országspecifikus ajánlásait követve hozza létre a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoportot. A kormány álláspontja továbbra is határozott abban, hogy semmiféle, a magyar családtámogatások és a rezsicsökkentés eltörlésére irányuló brüsszeli kérésnek nem tesz eleget.

Emlékeztetnek rá, hogy az Európai Bizottság májusban szólította fel Magyarországot a költségvetési egyensúly további erősítésére, és kérte, hogy 2023 végére szüntessék meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket. 

Határozottan elutasítjuk, hogy Brüsszel megszorításokat akar, és el akarja törölni a rezsicsökkentést

– fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy a rezsicsökkentés, a családtámogatások, a nyugdíjasok védelme mind az idei, mind a jövő évi költségvetésben biztosított, egyedül Brüsszel és a baloldal akar megszorításokat. 

Végezetül azt is írják, hogy Magyarország egyedülálló ország abban, hogy a kormány képes volt a hiány csökkentésére az előző három választási évben is. A kormány megőrzi az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra csökkentésével számol.

Mentené a menthetőt Brüsszel – veszélyben a költségvetés bővítése

Spinant: a Magyarország és Lengyelország számára elkülönített összegek rendelkezésre állnak – ezeket semmilyen más célra nem költik el.