A megállapodásnak részese a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Védettség Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége.

Fotó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / Facebook

A hazai szellemitulajdon-védelmi ökoszisztéma kiemelt szereplői a gyógyszeripar területéről kerülnek ki, így gazdasági sikerességük Magyarország érdeke, mint ahogyan a magyar emberek egészségének védelme is 

– emelte ki az eseményen Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

Demeter Tamás, a bűnügyi és rendészeti elnökhelyettese arról beszélt, hogy pénzügyőreik jellemzően a Liszt Ferenc repülőtéren a postai küldemények vizsgálatakor és a röszkei közúti határátkelőhelyen találnak illegális gyógyszereket.

Nehéz hamis termékekkel átejteni a magyarokat

Uniós szinten is élen járunk a hamis termékek kiszúrásában.

Ezekben nagy szerepe van a légi és a postai forgalomnak, valamint a piaci árukészletek és a közúti szállítmányok ellenőrzésének. A felderítési tapasztalatok alapján legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, ezek mellett nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztószerek iránt.

Tavaly 173, idén eddig 42 esetben találtak különféle kiszerelésű, a rendőrség hatáskörébe tartozó, gyógyszerhamisításra utaló termékeket. 

A NAV hatáskörébe tartozó, gyógyszerrendészeti szabálysértést tavaly háromszor, idén kilencszer derítettek fel – részletezte a dandártábornok.

Fotó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / Facebook

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke közölte: a megállapodás célja, hogy a biztonságos gyógyszerellátási láncot mint értéket megőrizzék, és fenntartsák a gyógyításba, gyógyulásba vetett bizalmat.

Szalóki Katalin, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója kijelentette: ez a fellépés nagyon fontos ahhoz, hogy a magyarok a megfelelő gyógyszerekhez juthassanak. A megállapodás kiváló példája a hatóságok és a gyógyszeriparban tevékenykedők együttműködésének – fűzte hozzá.