A magyarok vannak a leginkább tisztában a szellemi tulajdon fogalmával az Európai Unióban, és a magyar fogyasztóknak csak 9 százaléka szokott elbizonytalanodni a hamis termékek felismerése terén az Szellemi Tulajdoni Hivatalának legfrissebb tanulmánya szerint – közölte hétfőn a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Uniós szinten a válaszadók 83 százaléka állította, hogy nagyon jól vagy jól érti a szellemi tulajdon fogalmát. A megértés azonban országonként jelentősen eltér: az első helyen Magyarország és Portugália áll 92-92 százalékkal, míg Dániában csak 49 százalék, Svédországban pedig 47 százalék ez az arány.

User,Give,Rating,To,Service,Experience,On,Online,Application,,Customer
User give rating to service experience on online application, Customer review satisfaction feedback survey concept, Customer can evaluate quality of service leading to reputation ranking of business. temék ellenőrzzés, ártékelés, ráta, csillag
Fotó: Shutterstock

A tanulmány a hamisított árukkal kapcsolatos fogasztói magatartások kapcsán is arra világított rá, hogy 

a magyarok közül kevesen vesznek szándékosan illegális terméket, csak 9 százalékuk vásárolt ilyet. 

Ez az adat Dániában és Hollandiában 26-26, Bulgáriában 31, Romániában pedig 72 százalék volt.

Ugyanakkor az online elérhető illegális tartalmakkal kapcsolatban a dánoknak csak 24 százaléka mondta azt, hogy elfogadhatónak tartja az internetről illegálisan, személyes használatra szánt tartalom beszerzését, míg a szlovákok 58, a szlovének 56 százalékban gondolják így. A magyar válaszadók között ez az arány 54 százalék.

A kutatás arra is fényt derített, hogy az európaiak 12 százaléka tavaly kizárólag sportközvetítéseket nézett illegális forrásokon keresztül. 

Magyarországon ez az arány csak 6 százalék volt, míg Görögországban és Bulgáriában a sportrajongók 20-21 százaléka választott illegális csatornát.

Lábody Péter, az SZTNH elnökhelyettese a hivatal közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szellemitulajdon-jogok tiszteletben tartása a feltalálók, alkotók számára kiemelten fontos, ez részben a megélhetésük forrása is. Az SZTNH minden fórumon hangsúlyozza a szellemi tulajdon védelme, illetve a hamisítványok, a hamisítás, az online kalózkodás elleni közös fellépés jelentőségét.