A kormány célja a Klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazottak szerint az ország megtisztítása a hulladéktól, ezért támogatja a lakosság körében képződött, hulladékká vált, azbeszttartalmú építőanyag ártalmatlanítását. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos azbesztmentesítési pályázatára július 14-től lehet jelentkezni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Professionals,In,Protective,Suits,Remove,Asbestos-cement,Roofing,Underlayment
Fotó: Shutterstock

A kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és az értékteremtéshez a hulladékból. Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében létrehozott Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében 

eddig több százezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel, főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. 

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 28 ezer felhasználó töltött le.

Kiderült, mennyien távolították el a házukból állami pénzen az azbesztet

Mára bizonyított tény, hogy az elmúlt évszázad kedvelt építőipari alapanyaga rendkívül káros az egészségre és a környezetre. A kormány ezért is hirdetett a nyáron lakossági azbesztmentesítő pályázatot, amelyre augusztusig lehetett jelentkezni. A Világgazdaság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t kérdezte az ügy állásáról.

Magyarországon a korábban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet az egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban, és az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést. Az először 2022-ben meghirdetett országos azbesztmentesítési pályázatot nagy érdeklődés övezte, ennek keretében eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot.

A korábbihoz hasonlóan 

a ma megjelent felhíváson elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 300 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. 

Csakis a hulladékjegyzék szerinti, 17 06 05 azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz- vagy szennyvízcsövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

A pályázat kizárólag elektronikus úton adható be 2023. július 14-én 08:00 órától 2023. augusztus 4-én éjfélig. A részletes információk megtalálhatóak az NHKV honlapján megjelent felhívásban.