Július 13-án egy nagy teljesítményű illegális cigarettagyárat leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ráadásul közvetlenül a termelés megindítása előtt. A helyszínen talált és lefoglalt alapanyagokból 11 millió szál hamis Marlboro márkájú cigarettát tudtak volna gyártani az elkövetők.

 

Minden szervezetten és profin működött volna, ha az üzem beindul. Az illegális cigaretta előállítására kialakított, nagy méretű helyiséget belső hangszigeteléssel látták el, és külön épületekben tervezték elszállásolni a munkásokat.

A pénzügyőrök nyomozása egy üzemkész cigarettagyárat leplezett le a Heves vármegyei községben, ahol a tízhektáros területet kutyákkal és több kamerával védték a kíváncsiskodóktól.

A pénzügyőrök az akció során közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülő tárgyakat – számszeríj, átalakított lőfegyver – is találtak, emiatt értesítették a hatáskörrel rendelkező illetékes rendőrkapitányságot.

A nyomozók egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény miatt. Az ügy kapcsán jövedéki eljárást folytatnak le a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági társasággal szemben. 

 

A komplex akcióban közel száz pénzügyőr vett részt, akik munkájukkal elérték, hogy egyetlen szál hamis cigaretta sem került forgalomba. Ennek megfelelően sem a magyar költségvetésnek, sem a legális piaci szereplőknek – a maguk gazdagodásával – nem tudtak kárt okozni az elkövetők.