Júniusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 766 ezer fő volt, 51 ezerrel több, mint egy éve – közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal.  

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az előző hónapban 4 millió 714 ezren dolgoztak, a nyári szezonális hatásoknak tudható be, hogy nemcsak éves, hanem havi alapon is 50 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliek száma májushoz képest nem változott, hajszálpontosan ugyanannyi, viszont éves szintén növekedett, júniusban 187 ezren voltak állás nélkül, 27 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor. 

A foglalkoztatotti létszám és a munkanélküliek számának együttes növekedése a magas inflációra vezethető vissza, a megélhetési költségek megugrása miatt ugyanis egyre többen térhetnek vissza a munka világába.

Ami különösen jó hír annak fényében, hogy tavaly óta technikai recesszióban van a magyar gazdaság.

Ami a háromhavi gördülő adatokat illeti, az április–júniusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 31 ezerrel több, 4 millió 724 ezer volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 7 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 255 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,7 százalékponttal, 25,9 százalékra csökkent. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,2 százalékponttal, 88,2 százalékra mérséklődött, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 4,1 százalékponttal, 69,4 százalékra emelkedett.

A 15–64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb (78,4 százalék), míg a legalacsonyabb érték (69,8 százalék) Észak-Magyarországot jellemezte. A legjelentősebben, 2,0 százalékponttal Észak-Alföldön bővült a foglalkoztatási ráta, míg Budapesten 1,1 százalékpontos csökkenés következett be az előző év április–júniusához képest.

A munkanélküliségi ráta az Észak-Alföldön volt a legmagasabb (6,2 százalék), a Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,8 százalék). A ráta értéke az előző év azonos időszakához képest mindegyik régióban nőtt, a legnagyobb mértékben Pest régióban (1,5 százalékponttal).

A munkakeresés átlagos időtartama 9,5 hónap volt, a munkanélküliek 35,9 százaléka legalább egy éve keresett állást.