BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkoló zuhanás a magyar ipari aktivitásban: az adatokra nincs magyarázat

Az elmúlt hónapban az acélalapanyagok, az acélötvözet, a fémalapanyagok, a festék, a gránit, a márvány, a papír, a rozsdamentes termékek, illetve a tűzifa kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést, miközben hiány volt acélalapanyagokból, csomagolóanyagokból, elektronikai eszközökből, gumiból, melegen hengerelt zárt szelvényből, speciális elektronikai eszközökből, tömítésből és vasból.

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 44,2 – számolt be róla a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), kiemelve, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest visszaesésről számoltak be, sokkoló hirtelenséggel. A jelentés nem ad magyarázatot arra, hogyan került át az ipari aktivitást áttekintő magyar index a növekedési zónából a recessziósba, bőven két számjegyű zuhanással. Májusban még 57,1 pontot mutatott. Az 50 feletti érték az aktivitás növekedését, az 50 alatti a csökkenését mutatja. Megkérdeztük az MLBKT-t a változás okáról, ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Halasi Zoltán
BMI, ipar
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A májusi mérsékelt bővülést követően júniusban szűkülést figyelhetünk meg: a részindexek túlnyomórészt csökkentek, többségük a recessziós tartományban áll – írják közleményükben, részletezve, hogy az új rendelések mennyisége csökkent, és az indexérték 21,7 százalékponttal esett vissza, miközben a termelési mennyiség index bővülést jelez – az e havi indexérték ugyanis 6,8 százalékponttal kisebb, mint a májusi érték. Ami a mérsékelt jelzőt illeti, ekkora változás a BMI-kben – amelyeket szinte minden jelentős gazdaságra számolnak – nemzetközi méretekben is nagyon ritka. 

Hozzá kell tenni: a magyar indexet más módszerrel számolják, mint például az S&P indexeit.

A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki – írta módszertani jegyzetében a jelentés.

A foglalkoztatás 50 pont alá esett, az értéke 3,5 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke tartósan 50 pont alatt maradt, ám 15,3 százalékponttal nőtt az index júniusban. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az értéke 17,3 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak: az import indexe 7,1, az exporté 5,3 százalékponttal esett vissza e hónapban. 

A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 30,6 százalékpontos visszaesés az áremelkedés mérséklődését jelzi. A beszerzésimennyiség-index 22,4 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 14,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023. júniusi BMI alacsonyabb a májusi (57,1) értéknél. 

Június átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a júniusié 52,3), a most mért szezonálisan kiigazított BMI a legalacsonyabb e havi érték.

A beszerzésimenedzser-index komponensei:

  • A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi – 1995 óta ez az hetedik legalacsonyabb e havi érték.
  • Az új rendelések indexe ezúttal csökkent, ami az új rendelések állományának csökkenését jelzi az előző hónaphoz képest – 1995 óta ez a legalacsonyabb júniusi érték.
  • A szállítási átfutási idő indexe magasabb májushoz képest, az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog – az eddigi június havi értékeket vizsgálva az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta.
  • A vásárolt készletek index visszaesett, értéke 50,0 pont alatt erős visszaesést mutat – az e havi indexérték a második legalacsonyabb júniusi érték 1995 óta.
  • A foglalkoztatottsági index csökkent, és ebben a hónapban szűkülésre utal, húsz hónap után először. Az indexérték több mint egy évig tartotta az enyhe bővülési tendenciát.

Az Üzleti jelentések felmérés további eredményei:

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent májushoz képest, az indexérték többhavi bővülés után e hónapban szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legalacsonyabb e havi adat.
  • A beszerzési árak esetében a június havi index csökkent, alig 50,0 pont felett mérsékelt árnövekedést jelez. Ez a harmincötödik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legalacsonyabb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, az értéke erős szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a harmadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértek, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben tízet.
  • A külpiaci mutatók bővülést jeleznek: az exportindex immár hetedik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll, az importindex esetén azonban enyhébb a bővülés. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhető meg.
  • Ebben a hónapban az acélalapanyagok, az acélötvözet, a fémalapanyagok, a festék, a gránit, a márvány, a papír, a rozsdamentes termékek és a tűzifa kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. 

Hiány volt acélalapanyagokból, csomagolóanyagokból, elektronikai eszközökből, gumiból, melegen hengerelt zárt szelvényből, speciális elektronikai eszközökből, tömítésből és vasból.

Jelentősebb árcsökkenést jeleztek a faalapanyag, az ipari fa, a kacsahús, a tojás, valamint a vasalapanyagok esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.