A cégek 2023-as bérfejlesztéseiről és az erre vonatkozó terveikről készített felmérést a Profession.hu az első fél év végén. A válaszadók háromnegyedénél már emeltek idén a munkavállalói béreken: 67 százalékuknál egy alkalommal, további 9 százaléknál pedig többször is. Ez az arány meghaladja az év eleji terveket: januárban a cégek 62 százaléka nyilatkozta, hogy számolnak az idei bérfejlesztésekkel.

Two,Hand,Giving,Heap,Of,Coins,Money,With,Up,Arrow
Fotó: Dilok Klaisataporn

Azokon a munkahelyeken, ahol idén már volt fizetésemelés, 

a leggyakrabban (minden második vállalatnál) maximum 10 százalékot eszközöltek, de néhány vállalatnál a 20 százalékot is meghaladta ennek mértéke. 

Vannak olyan vállalatok, ahol egy második körös bérfejlesztéssel is számolnak még idén. Jelen állás szerint a többségében fehérgalléros állásokat kínáló cégeknél várható még a második fél évben fizetésemelés, valamint a nehézipar, gépgyártás, adminisztráció és szolgáltatást támogató területeken működő vállalatoknál.

Nagyon sok munkavállaló tervez váltást, ha nem kap fizetésemelést

Világszerte félnek a munkavállalók a megélhetési költségek növekedésétől, ez pedig a munkaerőpiacon is kezdi éreztetni a hatását. A PwC felmérésében részt vevők negyede mondta azt, hogy az idei évben munkahelyet akar váltani. A motiváció egyértelműen a magasabb fizetés.

A cégek többsége (54 százalék) egyelőre nem tudja biztosan, hogy emeli-e a fizetést 2023-ban, ők kivárnak ezzel a döntéssel, több mint negyedüknél azonban már el is dőlt, hogy nem lesz bérfejlesztés. A cégek 18 százaléka még tervez ezzel. 

A vállalatok mindössze 3 százaléka nem emelt idén a béreken, és nem is tervezi az elkövetkezendő hat hónapban ezt megtenni.

Januárban a vállalatok elsősorban azért terveztek béremelést vagy pluszjuttatást, hogy ezzel kompenzálják a munkavállalók megnövekedett megélhetési költségeit. Ezzel a dolgozók megtartása volt a cél. Ekkor a munkavállalók több mint fele számított arra, hogy 2023-ban megemelik a fizetését, rendszeres juttatását, vagy fizetéskiegészítésként, egyösszegű juttatásként kap kompenzációt, de többségük magasabb összeget szeretett volna, mint amit kapott – erről a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője, Dencső Blanka beszélt. Hozzátette, hogy az első fél év végére már több helyen volt fizetésemelés, mint ahogyan azt a vállalatok korábban tervezték, de az is látható, hogy még történhet változás az év hátralevő részében a bérfejlesztések terén.