A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint továbbra is rendkívül alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. Az év hetedik hónapjában 227 341-en szerepeltek a nyilvántartásban, azaz 2010 elejéhez képest már több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma.

2023.04.18. Videoton munkásszálló avató sajtótájékoztató és bejárás. Részt vett: Czomba Sándor foglakotatásért felelős államiták, Cser-Palkovics András polg mest és Sinkó Ottó társ-Vezérigazgató. Szfvár. Nagy Norbert. fejér Megyei Hírlap.
Fotó: Nagy Norbert / Mediaworks

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy 

ez az elmúlt három évtized második legjobb adata, ráadásul tavaly júliushoz képest újabb háromezerrel csökkent a regiszterben lévők száma, 

ami óriási eredmény a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatás elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma pedig egyre inkább megközelíti a 4,8 milliót.

Emelkedik a kedvezményes kerete, és élelmiszerekre is felhasználható lesz

Holnaptól nemcsak a kötelező akciózás mértéke nő, hanem a SZÉP-kártyán elérhető keretösszeg felső határát is megemeli a kormány. Év végéig ezt az összeget élelmiszer-vásárlásra is fel lehet majd használni.

Czomba Sándor hozzátette, hogy a kormány a munkahelymegtartó programok mellett az új munkahelyek létrehozását is segíti, és fontosnak tartja, hogy megtalálja és támogassa azokat a kkv-kat, amelyek képesek a nagy multinacionális cégek beszállítójává válni. Ezt szolgálja az augusztus elsején elindult, vállalkozóvá válást elősegítő Vállalkozó Start II. program, amelynek köszönhetően több mint ezer új vállalkozás jöhet létre. 

A kkv-k a foglalkoztatottak kétharmadának adnak munkát, így a program érdemben hozzájárul a munkahelyek védelméhez, a foglalkoztatás bővítéséhez.