Csalókra figyelmeztet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely máris megtette a szükséges polgári és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás terjesztői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazásáruházaiból.

Ilyen az igazi, az egyetlen hivatalos csatorna egyelőre a weboldal.
Fotó: Világgazdaság

Rendkívül népszerű és eredményes a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer, ezt használják ki azok az internetes csalók, akik létrehozták a hivatalos oldaléra megtévesztésig hasonlító mobilapplikációt, amivel megpróbálják félrevezetni internetes csalók a fogyasztókat. 

Még nincs árfigyelős app, az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése egyelőre folyamatban van

– közölte a

A következő hetekben várható több olyan fejlesztés élesítése, amelyek még hatékonyabbá tehetik a rendszer működését. 

Hamarosan szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat. A felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztik a megjelenítés, illetve a szolgáltatás térképes funkcióját is, és hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is.

Árak feketén-fehéren: kiderült, melyik most a legolcsóbb és a legdrágább magyar bolt – meglepő az eredmény

A végösszeg szempontjából biztos, hogy nem mindegy, hol vásárolnak a magyarok. Akár 20-30 százalékos különbségek is tapasztalhatók a pénztáraknál. Az árfigyelő oldalán 62 kategóriában érhetők el termékek, ezek ára egyesével összevethető. Ennek köszönhetően egy kattintással látszik, hogy melyik boltnál a legolcsóbb például a 2,8 százalékos tej vagy a pulykamellfilé. 

Az oldal iránti érdeklődés árnyoldala, hogy csalók is megpróbálják kihasználni a sok millió érdeklődőt vonzó Árfigyelő sikerét. Több alkalmazásáruházban – így a Google és az Apple felületein is – megjelent egy az Árfigyelőre megtévesztésig hasonlító ingyenesen letölthető mobilapplikáció.

A nemzeti versenyhatóság felhívja a figyelmet, hogy ez a kalózapplikáció az online Árfigyelő rendszer illetéktelen, engedély nélküli felhasználása. A jogi lépések körébe tartozik, hogy 

a GVH hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt a kalózváltozat készítői és terjesztői ellen.

Kérik a fogyasztókat, hogy az Árfigyelő rendszerről, minden esetben ezen az oldalon tájékozódjanak.