Augusztus 16-án bejelentésre készül a Debrecenben is akkumulátorgyárat építő kínai vállalat, a CATL – írja a Villanyautósok, ám arra pontos választ nem tudott adni, mit tervez a világ legnagyobb akkugyártója.

CATL Headquarters In Ningde
Fotó: VCG

A kínai CATL sokfajta akkumulátort gyárt, kezdve az autóiparban gyakori prizmatikus NMC-celláktól a jelenleg legnépszerűbb LFP-kémián át a legújabb fejlesztésű, lítiummentes nátriumionaksikig.

A várható bejelentésről azt írják, hogy vélhetően egy termékbemutatóról lesz szó, ami arra utal, hogy nem egy pár év múlva gyártásba kerülő akkumulátort, hanem egy sorozatgyártásra érett cella premierjét látjuk. 

A globális videóstreaminggel megosztott eseményre magyar idő szerint reggel 9 órakor kerül sor.

A vállalat sem árult el többet, ám az időzítés kapcsán többen a Tesla új, Highland kódnév alatt fejlesztett Model 3-asában debütáló M3P akkura tippelnek, amelynek sorozatgyártása napokon vagy heteken belül megkezdődhet. A korábbi hírek arról szóltak, hogy az LFP és NMC cellák előnyeit ötvöző új akkumulátor a Tesla kínai gyártású autójában jelenik majd meg először, és nagyjából 10 százalékkal növelheti meg az alapváltozat hatótávját. Ez azonban egy elmélet, akár ettől teljesen független termék bejelentésére is sor kerülhet.