A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a B&B Travel Személyszállító Zrt.-re jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt.

20230616 BudapestBemutatták a Magyar Nemzeti Bank MNB felújított épületét az egykori "Postapalotában".Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A B&B Travel több mint két évig nyújtott vállalkozásoknak több tucat alkalommal pénzkölcsönöket, amelyek nem minősültek a jegybank engedélye nélkül is végezhető vállalatcsoporton belüli csoportfinanszírozásnak

– tárta fel az MNB vizsgálata. A társaság valamennyi esetben kamatot kötött ki az általa adott kölcsönök ellenértékeként.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés érdekében végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A B&B Travel ennek végzésére nem rendelkezik, és nem is rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélkül pénzkölcsönt nyújtson, és a feltárt jogsértés miatt szabta ki a tízmillió forint piacfelügyeleti bírságot. 

A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság tetemes összegben nyújtott kölcsönöket, enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a cég jogsértő tevékenysége kapcsán csak kevés ügyféllel került kapcsolatba, így tevékenysége érdemben nem veszélyeztethette a pénzügyi rendszerbe, pénzpiacokba vetett közbizalmat – jelezte közleményében az MNB.