Magyar gazdaság

„Ezeket a döntéseket meg kellett hozni” – megszólalt a Dunaferr megmentője a nagyolvasztó leállítása után

Az utóbbi időben sok félrevezető információ látott napvilágot a dunaújvárosi vasmű jövőjéről és a Liberty Steel terveiről. Ezért a Dunaferr f. a. értékesítésének tendergyőztese, a Liberty Steel levélben tájékoztatott a munkavállalóknak a tervszerű leállásról, az acélpiaci helyzetről és a terveikről.

A Liberty Steel két vezető tisztségviselője levélben tájékoztatta a Dunaferr munkavállalóit a gyárban kialakult helyzetről, miután sajtóhírek szerint az elmúlt napokban a vasműben leállították a nagyolvasztót, mivel a jelenlegi acélárak mellett gazdaságtalanná vált a tevékenysége. Erről a duol.hu tájékoztatott.

20210416 Dunaújváros

Az ukrán kisebbségi tulajdonos magyarországi képviselői be akartak jutni a Dunaferr ISD Zrt. területére

A képen:
Rendőrségi gépjármű és személyi ellenőrzés a Dunaújváros Vasmű főkapuja előtt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE
Dunaújvárosi Hírlap DH
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A levélben emlékeztetnek rá, hogy a Dunaferr és a Liberty együttműködésének köszönhető, hogy a kohót és a kokszolókemencéket sikeresen újra lehetett indítani, elkerülve a végleges bezárásukat. Az acélmű és a hengerművek is újraindultak, megmentve ezzel az itt dolgozók munkahelyeit. 

A vasmű ugyan megmenekült, de most rendbe kell hozni és fel kell készíteni egy zöld és fenntartható hosszú távú jövőre azért, hogy továbbra is munkahelyeket tudjon biztosítani. Ezért a zöldacél gyártására való átállás tervén dolgoznak, hogy amint az uniós hatósági jóváhagyás rendelkezésre áll, megkezdődhessen a munka – fogalmaznak a levélben.

Ennek célja, hogy a vasmű működése fenntarthatóvá és a zöldjövőre alkalmassá váljon, ezt tervet a közeljövőben jelentik be, amint az EU megfelelő szabályozói engedélyét megkapják. Ugyanakkor a helyzetet az EU-ba irányuló külföldi acélimport magas szintje és a magas energiaárak megnehezítik, amelyeket az EU szén-dioxid-kibocsátási követelményeinek teljesítése miatti többletköltségek csak tovább súlyosbítanak.

A jelenlegi vezetés és a felszámoló körültekintő és szükséges döntésével a 2. számú kohó ideiglenes leállítását és a kokszolóüzem működésének technológiai minimum szintre csökkentését rendelte el, amíg az említett nehéz körülmények fennállnak

írják a levélben, hozzátéve, hogy a törvényi kötelezettségüknek megfelelően az alkalmazottak fizetését finanszírozzák, és ez továbbra is így lesz, miközben megfelelő átképzési és továbbképzési programokat dolgoznak ki. 

A hengermű a már legyártott bugák fölhasználásával tovább működik, a Liberty Steel pedig továbbra is kielégíti az igényeket. Az első bugaszállítmány megérkezett a dunaújvárosi kikötőbe. Elismerik, hogy ezek nehéz döntések, de egyetértenek a felszámolóval és a menedzsmenttel abban, hogy ezeket meg kell hozni a vállalkozás és alkalmazottai védelme, valamint annak biztosítása érdekében, hogy a vállalkozás megfeleljen a jövő kihívásainak.

Exkluzív: megszólalt a Liberty a Dunaferr ügyében

Ígéretes együttműködés lehetőségét fogalmazták meg a Dunaferr Zrt.-vel kapcsolatban a társaság kérője, az angol Liberty Steel Group vezetői a Világgazdaságnak adott interjúban. Pénzügyi részleteket nem közöltek, az ígéretekkel pedig óvatosak: arról például csak idővel nyilvánítanak véleményt, hogyan biztosítható legjobban a hosszú távon fenntartható üzletmenet.

 

Liberty Steel Dunaferr vasmű
Kapcsolódó cikkek