„Közvetlen prioritásunk, hogy a Dunaferr-rel együttműködve megvédjük a vasművet az esetleges károktól, és elősegítsük, hogy képzett és elkötelezett alkalmazottai biztonságos környezetben dolgozhassanak. Szakértői csapatot küldtünk a Dunaferr-rel való bértárgyalásra és az újraindítás érdekében, idővel pedig véleményt nyilvánítunk arról, hogyan biztosítható hosszú távon a vállalat fenntartható működése” – közölte a Világgazdasággal Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke. 

A britek a felszámolás alá került, ám megfelelő kézben vélhetőleg gazdaságosan működtethető dunaújvárosi társaság további üzemeltetésére vállalkoznának. Lapunk kérdéseire Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke és Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel vezérigazgatója válaszolt. Az interjúra a Dunaferr kettes számú nagyolvasztójának hétfői újraindítása kapcsán tartott eseményen nyílt lehetőség.  

Vémi Zoltán / Világgazdaság
Dunaferr
Sanjeev Gupta azt ígérte, hogy a Dunaferr-rel együttműködve megvédik a vasművet az esetleges károktól. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mi a Liberty szerepe a Dunaferr újraindításában, és milyen tervei vannak a társasággal?

Sandip Biswas: A Liberty vállalta, hogy segít stabilizálni a vasmű működését és garantálja a dolgozók biztonságát. Kezdetben az európai üzemeiből nyersanyagot szállított a Dunaferrnek, majd bérgyártási szerződés kötésével segítette elő a folyamatos üzletmenet fenntartását. Azóta segített a 2022 novemberében leállított kettes kohójának az újraindításában is, stabilizálta a kokszoló működését, és gondoskodott a fenntartható nyersanyagellátásáról. Felállítottunk a Liberty csoporton belül egy szakértői csapatot, amely Ausztráliából, az Egyesült Arab Emírségekből, a Cseh Köztársaságból, Romániából, illetve az Egyesült Királyságból érkező üzemeltetési és műszaki szakemberekből áll. Tagjai szorosan együttműködtek a felszámolóval és a Dunaferr szakembereivel a legjobb és legbiztonságosabb műszaki megoldások megvalósítása érdekében. Nagy benyomást tett ránk a cég vezetőségének és műszaki csapatának elkötelezettsége, lojalitása és képességei, akik nagyfokú professzionalizmusról és lelkesedésről tettek tanúbizonyságot az üzem újraindítása során. 

Ám további intézkedésekre lesz szükség a vasmű hosszú távon fenntartható jövőjének biztosításához.

Ezek segítenek megmenteni több ezer munkahelyet az üzemben, az alkalmazottak családjai, a helyi közösség és az egész régió érdekében, amelyek a Dunaferr fennmaradásától függenek. Úgy vélem, hogy a felszámoló, a Dunaferr csapata és az üzem többi érdekeltje támogatásával az üzem tovább fog fejlődni, és ismét a helyi, nemzeti és európai gazdaság nagy értékévé válik.

Hogyan látja az európai acélipart? Ön szerint a mostani a megfelelő pillanat a dunaújvárosi vasmű újjáélesztésére?

Sandip Biswas: Úgy vélem, hogy az acélipar az gazdaságának középpontjában áll. Az európai acélpiac az elmúlt 12 hónapban nagy kihívást jelentett a magas energiaárak, az ellátási lánc megszakadása és az ukrajnai háború okozta magasabb kamatlábak miatt, amit tovább súlyosbított az EU-ba irányuló olcsó folyamatos áradata. Hosszú távon azonban Európának nagy növekedési lehetőségei vannak, figyelembe véve, hogy a becslések szerint az acélfelhasználás megduplázódik a következő harminc évben. Előre látjuk, hogy a keresletnövekedés nagy része Közép- és Kelet-Európából fog származni, amely talán a legfontosabb európai régió az acélpiac szempontjából. A Dunaferr újjáélesztése kapcsán fontos megemlíteni az iparágban a munkahelyekre gyakorolt magas multiplikátorhatást – minden egyes közvetlen munkahely az üzemben hat-hét további munkahelyet eredményez annak tágabb környezetében.

Hogyan igazodnak a Liberty Steel Group tervei a Dunaferr terveihez?

Sandip Biswas: Közvetlen célunk, hogy együttműködjünk a felszámolóval és a Dunaferr csapatával a sikeres és biztonságos újraindítás és az acélgyártás helyreállítása érdekében. Ha ez megtörténik, úgy gondoljuk, hogy a megfelelő stratégiával az üzem pozitív jövő elé nézhet, és idővel átállhat az acélgyártás fenntarthatóbb formáira.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
Dunaferr
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Hogyan illeszkedik a dunaújvárosi társaság a portfóliójukba, mely fő egységek működtetésére összpontosítanak, és melyek azok, amelyek kevésbé fontosak önöknek?
Ajay Aggarwal: A Liberty a vállalkozás egésze életképességének a biztosítására összpontosít.

Milyen pénzügyi struktúrában lenne a Libertynek tulajdonrésze a Dunaferrben? Átvállalná például az adósságát?

Ajay Aggarwal: A megállapodás pénzügyi vonatkozásait nem fogjuk kommentálni. Ahogy Sanjeev mondta, az azonnali prioritásunk, hogy a Dunaferr csapatával együttműködve az üzemet megvédjük a további károktól. Idővel véleményt fogunk nyilvánítani arról, hogyan lehet a legjobban biztosítani a hosszú távon fenntartható üzletmenetet.

Ez a régió egyik legnagyobb munkaadója, több ezer ember megélhetése függ tőle. Mit tud ígérni a gyár dolgozóinak?
Ajay Aggarwal: Mint minden vállalkozásunk esetében, a munkásaink és családjaik jóléte az első számú prioritásunk. Szeretnénk biztosítani, hogy a Dunaferr szakképzett és elkötelezett dolgozói egy biztonságosabb és hatékonyabb üzemben dolgozhassanak, ami hosszú távon előnyös lesz számukra, családjaik számára és a helyi közösség számára.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
Dunaferr
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mit tesz a GFG Alapítvány a helyi közösségek érdekében?

Ajay Aggarwal: A Liberty szerves részét képezi azoknak a helyi közösségeknek, ahol működik, de az egyik legfontosabb probléma, amellyel szembe kell néznünk, az iparban való munkavállalás iránt érdeklődő fiatalok hiánya, ezért sok időt töltünk azzal, hogy megpróbáljuk megváltoztatni ezt a benyomást. Az Ausztráliában, a Cseh Köztársaságban, Romániában és az Egyesült Királyságban működő GFG Alapítvány célja olyan oktatási programok kidolgozása, amelyek a fiataloknak valós tapasztalatokon keresztül betekintést nyújtanak az iparba, miközben fejlesztik önbizalmukat, kommunikációs és interperszonális készségeiket. Oktatási partnerekkel együttműködve világszerte fiatalok ezreit segítjük a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) programokon keresztül a vállalkozói készségek fejlesztésében, és a közösségekben rejlő lehetőségek bemutatásával inspiráljuk őket.

Erős globális pozíciói vannak a Libertynek

A Liberty egy globális, integrált acél- és bányászati vállalat, tevékenysége a nyers és újrahasznosított anyagokból történő folyékony acélgyártástól a nagy értékű precíziós mérnöki termékek elállításán át a kapcsolódó szolgáltatásokig terjed, ezeket világszerte értékesíti. Vezető európai acélcsoport, a földrészen nyolc ország kilenc acélművében mintegy 16 ezer alkalmazottja van. Ezek közé tartoznak a romániai Liberty Galati, a csehországi Liberty Ostrava és a lengyelországi Liberty Częstochowa integrált acélműveit. Európán kívül az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Indiában és Ausztráliában is jelentős tevékenységet folytat a csoport, ezekben az országokban nagyon erősnek ítéli az acélgyártó pozícióit, és – mint hangsúlyozza – hatalmas, kiváló minőségű vasérctartalékokhoz fér hozzá. A Liberty évi 14 millió tonna folyékonyacél-gyártó kapacitással és évi 20 millió tonna hengerlési kapacitással rendelkezik.

A Liberty 2030-ra karbonsemlegessé kíván válni. Ám mivel a jövő munkavállalóinak új készségekre lesz szükségük, elindította a globális Greensteel Akadémiáját, a „mai és a holnapi munkaerő bevonása, inspirálása és fejlesztése” érdekében olyan innovatív fejlesztési programokon keresztül, amelyeket a csapatai a regionális oktatási és műszaki intézményekkel és a regionális hatóságok támogatásával hoztak létre.