Majdnem pontosan 700 milliárd forintnyi új lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások az év első hat hónapjában, ami alig több, mint a fele az egy évvel korábbi 1353,5 milliárdnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett adataiból.

Sign,Here,Please.,Close,Up,Of,Lawyer,Manager,In,Formal
Sign here please. Close up of lawyer manager in formal attire show retired couple customers place to sign insurance contract bank deposit agreement. Senior spouses clients close deal in realtor office
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a hitelpiac visszaeséséért elsősorban a lakáshitelek okolhatók: ezeknél mindössze 256,9 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások június végéig, ami kevesebb mint a harmada az egy évvel korábbi volumennek. A drasztikus visszaesésben persze a magas bázis is szerepet játszott, hiszen a rendkívül kedvező feltételek mellett kínált, NHP-s zöldlakáshitelek kihelyezései pont a múlt év első felében érték el csúcspontjukat. A fogyasztási hiteleknél szintén erős, de jóval szerényebb mértékű volt a visszaesés: itt 443,6 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki az MNB, ami 23,3 százalékkal maradt el a 2022 első fél évében mért volumentől.

A jegybank statisztikái szerint a fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönök viszonylag jól átvészelték a mostani, nehéz időszakot: 

a 244,7 milliárd forintnyi új szerződés alig több mint 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A babaváró hitelnél viszont látványosan zuhant a kereslet 2022 első feléhez képest, a 95,3 milliárdos szerződéses összeg 57,5 százalékkal kevesebb a bázisidőszakinál. Figyelemre méltó azonban, hogy a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél nőni tudott a piac, az 54,9 milliárdnyi új szerződés több mint a negyedével több az egy évvel korábbinál. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az adósok egy része feltehetően spekulatív céllal vett fel hitelt, és az igen kedvező hozamú lakossági állampapírba fektette a kölcsön összegét.

A jegybank adatai szerint viszont az első nyári hónap már enyhe élénkülést hozott a lakossági hitelpiacon. A lakáshiteleknél például 53,2 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a háztartások és a pénzügyi szolgáltatók, amire az év eddigi részében még nem akadt példa. Éven belüli rekordot hozott a június a személyi kölcsönöknél is – közel 50 milliárd forintnyi új kihelyezés mellett –, de a korábbi hónapokhoz mérten szép eredménynek tekinthető a babvárónál elért 22,9 milliárdos volumen is.

A szerény hitelkereslet nyomán lassul a lakossági hitelállomány növekedése is Magyarországon. 

A lakossági hitelek állománya 4,5 százalékkal emelkedett a június végéig számolt egy év alatt, és valamivel 9963 milliárd forint felett alakult.

Nem meglepő módon a fogyasztási hitelek állománya nőtt gyorsabban a teljes portfólión belül: itt 7,5 százalékkal, 4497,4 milliárd forintra hízott a kimutatott mennyiség, míg a lakáshiteleknél mindössze 2,7 százalékos éves bővülést mért az MNB, 4932,6 milliárdos állomány mellett.