Kormányrendelet jelent meg a szerda esti Magyar Közlönyben a 2023-as téli igazgatási szünet elrendeléséről.

Pilisvörösvár, 2023. február 15.A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont 2023. február 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Téli igazgatási szünetről döntött a kormány. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Ebben az olvasható, hogy a kormány a 2023-as évre elrendeli az igazgatási szünetről szóló törvény szerinti

téli igazgatási szünetet.

Ez 2023. december 27-től 2024. január 1-jéig tart majd. Az Orbán Viktor miniszterelnök által ellenjegyzett rendelet a kihirdetését követő napon, azaz csütörtöktől lép hatályba. A döntés azt jelenti, hogy az év végén hat napra  leáll az államapparátus, nem telnek a különböző közigazgatási eljárási határidők sem. 

A fejlemény előzménye nyár elejére nyúlik vissza. Akkor a parlament elfogadta el az igazgatási szünetről szóló 2023. évi XXVI. törvényt. Ennek célja a közfeladatok ellátásáról való állami és önkormányzati gondoskodás, valamint a közfeladatok ellátásában részt vevő foglalkoztatottak pihenéshez való jogának összehangolt biztosítása. Vagyis – ahogy arról a Magyar Igazságügyi Szakértői kamara honlapján fogalmaztak – a törvény értelmében a bíróságok szabadságolásához hasonlóan igazgatási szünetet biztosítanak a téli és nyári iskolai szünidő idejére az állami és az önkormányzati szerveknél foglalkoztatottak számára.

Az egyik zárórendelkezés szerint 2023-ra csak téli igazgatási szünet rendelhető el, mégpedig úgy, hogy az elrendelésről szóló kormányrendeletet a törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül ki kell hirdetni. Miután a törvény június 2-án lépett hatályba, a téli igazgatási szünet elrendelésére a kormánynak legkésőbb szeptember 2-ig lett volna lehetősége. Ez történt meg tehát most, néhány nappal hamarabb.