Magyar gazdaság

Virág Barnabás: romlott a nemzetközi hangulat, a gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció

Új szakaszba léphet a monetáris politika az egynapos betéti eszköz és az alapkamat szeptemberi összezárásával – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki a kamatdöntést követően ismertette a jegybank lépéseinek hátterét. Hozzátette: az árstabilitás elérése érdekében továbbra is indokolt a szigorú monetáris kondíciók fenntartása, viszont az eszköztár egyszerűsödhet, tehát ismét az alapkamat lehet az irányadó ráta. Szeptembertől adatvezérelten, lépésről lépésre fog dönteni a kamatkondíciókról a nemzeti bank.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követően tart online háttérbeszélgetést a „monetáris politika aktuális kérdéseiről”.

20210907 Budapest 
Virág Barnabás  a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

 

15:54

A jegybanki számítások is mutatják a költségvetési hiánypályában rejlő kockázatokat

Virág Barnabás a költségvetési hiány pálya alakulásával kapcsolatban elmondta, hogy azt látják, hogy eddig a deficit jelentős része teljesült, miután a bevételek a várttól elmaradtak. Ennek nagyon komoly hatása volt a hiánypályára szerinte, a kockázatokat a jegybanki számítások is mutatják, de a kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett - mondta.

A kamatvárakozások összevágnak azzal a pályával, amely mentén a monetáris politika normalizációját a tanács alakította, ezek alapján reális, hogy szeptemberben összezárjon a két kamatszint.

Jelezte, viszont a hosszabb távú várakozások túlszaladtak. 

A jegybank ugyanis nem robotüzemmódban működik, főleg, hogy a külső környezet továbbra is volatilis.

 

 

15:45

A jegybank működésének legfőbb tőkeeleme a hitelesség

Arra a kérdésre, hogy lehetnek-e szünetek az egyes lépések között, azt mondta, túl korai erről beszélni, a következő hónapokban ez majd kiderül, lépésről lépésre szeretnének haladni. Virág szerint kevésbé indokolt az ország energiaszámlájának devizatartalékból történő kiegyenlítése, ugyan változékonyság továbbra is jelen van az európai energiapiacon, de össze sem hasonlítható azzal a helyzettel, ami tavaly volt. A magyar gazdaság sokkal jobb helyzetben van ezen a téren.

A jegybank működésének legfőbb tőkeeleme a hitelesség 

- mondta a jegybank tőkemérlegével kapcsolatos kérdésre, jelenleg az EKB válaszát várják a törvényjavaslattal kapcsolatban.

15:36

A növekedés oldaláról is az infláció a közellenség

Újságírói kérdésre elmondta, a monetáris politika prioritása az infláció tartós csökkentése, ez az a horgony, ami a monetáris politika döntéseit magyarázni fogja a következő hónapokban is. Szerinte a reálgazdaságnak is az az érdeke, hogy az infláció minél jobban mérséklődjön.

A növekedés oldaláról is az infláció a közellenség

Jelezte, hogy a GDP prognózisát a jegybank szinte biztosan felülvizsgálja, hogy számszerűen milyen elmozdulásokat fog okozni, azt nem szeretné megelőlegezni, majd a jelentésükből pontosan kiderül. 

15:32

Szeptemberben pozitív lehet a reálkamat

A monetáris politika új szakaszba lép- ismételte meg Virág, aki szerint szeptemberben már pozitív lehet a reálkamat. A kamatszintek összezárását követően egyszerűsödik az eszköztár és "kivezetésre kerülnek azok az eszközök, amelyekre a továbbiakban nincs szükség".

Hangsúlyozta, hogy adatvezérelten, lépésről,lépésre fog dönteni az új szakaszban a jegybank.

A szeptemberi inflációs jelentés lesz az első fontos támpont - tette hozzá.

15:29

Volatilis a külső környezet, továbbra is indokolt az óvatosság

A külső környezetre rátérve azt mondta, hogy a fejlett piacokon egy a korábban vártnál tartósan magasabb kamatkörnyezet alakulhat ki, ami az állampapír hozamokban is látszódik. A külső környezet tehát mindig volatilis, amire a forint árfolyama is reagál. Az O/N betéti kamat alakításánál az MNB továbbra is óvatos és fokozatos megközelítést alkalmaz - tette hozzá az MNB alelnöke.

15:26

A harmadik negyedévben már növekedhet a gazdaság

A gazdasági recesszióról elmondta, hogy ennek oka a nagyon magas infláció, ami a belső keresletben, így a fogyasztásban és a beruházásokban is visszahúzó hatású volt. 

A harmadik negyedévben már fokozatos javulás volt megfigyelhető. Amennyiben néhány gazdasági szektor teljesítménye is beérkezik, mint a mezőgazdaságé, akkor jó eséllyel egy fokozatos GDP javulás következhet be.

Tovább folytatódott a külső egyensúly javulása, emögött megjelenik a cserearányok helyreállása, illetve a gazdaság alkalmazkodása, mint az export növekedése és az import mérséklődése a csökkenő fogyasztás következtében.

15:23

Az élelmiszereknél tovább csökkent az infláció augusztusban

A monetáris szigorítás erőteljes dezinflációt indított el, az év eleje óta már több mint 8 százalékponttal csökkent az infláció. Az eddigi dezinfláció kétharmada köthető a monetáris politikai lépésekhez. A teljes fogyasztói kosár mintegy 35 százalékában csökkentek az árak. Ezen belül a feldolgozott ipar cikkeknél látható a legerősebb hatás.

Virág jelezte, hogy a belső méréseik alapján az élelmiszereknél tovább csökkent az infláció augusztusban.

Az idei évi hazai árváltozások a régiós mezőnyben vannak, ez alapján arra lehet számítani, hogy nemcsak egy számjegyű lesz az infláció, hanem arra is esély van, hogy év/év alapon a régiós szinten lesz.

15:17

Szeptembertől adatvezérelten működik tovább a jegybank

Hangsúlyozta, hogy a monetáris politika dezinflációs hatása széles körben jelentkezik. A tanács az alapkamatot 13 százalékon tartotta azonban, viszont a korábbi ütemben folytatódott az egynapos betéti eszközök kamatának mérséklése, így 

15 százázalékról 14 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

Az előrekintő iránymutatásra nagyobb hangsúlyt helyez a jövőben Virág, miután hamarosan összezár az egynapos betéti eszköz és az alapkamat,

ezzel a monetáris politika egy új szakaszba ér.

Leszögezte, nem dőlhetünk hátra, továbbra is az első számú közellenség az infláció. A jegybank a GDP növekedésével kapcsolatban azt mondta, hogy az infláció gyors leszorításával lehet beindítani. 

Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges. Az eszköztárral kapcsolatban jelezte, hogy 

egyszerűsödés várható, a szeptembertől adatvezérelten, lépésről lépésre fog dönteni a kamatkondíciókról.

 

15:11

A gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció

A tanács vizsgálta a gazdasági növekedés és csökkenés okait, ez utóbbinak oka a magas infláció és annak nyomán szűkülő kereslet. Tehát a gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció, ezért is fontos az infláció csökkentése. A folyó fizetési mérleg tartósan javul,

 nagyon gyors pozícióváltáson megy át a magyar gazdaság

- így az MNB várakozásánál is kedvezőbb lehet a folyó fizetési mérleg javulása, korábban még a GDP 4 százalékára várták, ettől kedvezőbb lesz. Jelezte, hogy a nemzetközi környezet viszont romlott, a konjunktúra lassulása figyelhető meg, az energiaárak és a háború kockázatot jelentenek. 

15:07

Óvatosságot indokol a szolgáltatások drágulása

Széles körben zajlik a dezinfláció, de az inflációt 2024-ben is tovább kell majd csökkenteni - kezdte a tájékoztatót Virág Barnabás, emlékeztetett rá, hogy júliusban az infláció 17,6 százalékra mérséklődött. Arra számítanak, hogy a dezinfláció a következő hónapokban is folytatódik.

Ugyanakkor óvatosságot indokol a szolgáltatások drágulása. Általánosan jelentkező, visszatekintő árazás figyelhető meg Virág szerint. A működési költségek nem igazolták ezen árazásokat, ez a gátja lehet a jövőben az infláció csökkenésének.

A másik ilyen terület a munkaerőpiac és a bérek helyzete. Hangsúlyozta, olyan bérmegállapodásra lesz szükség, ami biztosítja az infláció csökkenését.

alapkamat Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás
Kapcsolódó cikkek