Magyar gazdaság

Német páncélosok Zalaegerszegen: indul a sorozatgyártás – százával készülnek új harcjárművek a magyar honvédségnek

A Rheinmetall azt ígéri, 2024-ben megkezdődik az új katonai járművek leszállítása.

Hamarosan sorozatgyártásra állítja át a zalaegerszegi üzemét a Rheinmetall – erről a német hadiipari cég posztolt a közösségi médiában. A világviszonylatban is meghatározó társaság ezer szállal kötődik a magyar gazdasághoz, nemcsak katonai célú üzemeket létesít sorban, hanem az informatikai és telekommunikációs szektorban is megjelent.

Budapest, 2022. október 15.Katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. október 15.
Katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Lynx: összesen több mint kétszáz új gyalogsági harcjárművet kap a Magyar Honvédség. 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezúttal néhány napja az Instagram-oldalukon számoltak be arról, hogy Magyarország gyalogságiharcjármű-képessége (Infantry Fighting Vehicle, IFV) növekedni fog, miután a Rheinmetall folytatja beszállításait a magyar honvédségnek. Ezzel összefüggésben jelezték, hogy a zalaegerszegi Lynx-gyárban küszöbön áll a sorozatgyártás, az előszériás gyártás a végéhez közelít az üzemben.

A rövid bejegyzésből az is kiderült, pontosan hány Lynx készül a magyar honvédségnek. A Rheinmetall 

  • Németországban építi az első 46 Lynxet, illetve még 9 Bergepanzer 3 Büffel (BPz 3) műszaki mentő harckocsit,
  • majd további 163 darab Lynx már Zalaegerszegen gördül le a gyártósorról.

A Rheinmetall azt ígérte, a szállítások 2024-ben megkezdődnek. A Lynxek – magyar fordításban Hiúz – beszerzése még 2020 őszére nyúlik vissza. Akkor szerződött a Honvédelmi Minisztérium a németekkel harci járművek és kapcsolódó szolgáltatások szállítására több mint kétmilliárd euró, mintegy 800 milliárd forint értékben. A projekt sarkalatos pontja, hogy 60 milliárd forintból Zalaegerszegen jött létre a gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem, 500 új munkahelyet teremtve.

A Rheinmetall más bázisokat is kiépít Magyarországon. A Világgazdaság a hetekben számolt be arról, hogy jól halad a várpalotai lőszergyár építése: a gyártóépület, a raktárak, valamint az irodaépület tartószerkezetei el is készültek. A Rheinmetall AG és az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. közös projektjét a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. (RHM Zrt.) vegyesvállalat fogja üzemeltetni. Maga a termelés 2024 negyedik negyedévében indul.

Már áll a Rheinmetall várpalotai lőszergyárának egy része

A tartószerkezetek már elkészültek, jól halad a beruházás a 8-as számú főút mellett.

 

 

magyar honvédség Lynx sorozatgyártás Zalaegerszeg
Kapcsolódó cikkek