Az elmúlt napokban több helyen megjelent a hír, hogy a 2024–025-ös tanévtől ingyenessé tenné a középiskolásoknak a jogosítványszerzést a kormány. Az eddigi információk szerint a szakképzési és a köznevelési törvényt egészítenék ki, mégpedig azzal, hogy a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását az állam ingyenesen biztosítja.

jogosítvány
Fotó:  Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Az ezzel kapcsolatos részletek egyelőre nem derültek ki. Az Igazságügyi Minisztérium a Hvg.hu-nak azt válaszolta, hogy

kialakítás alatt áll a támogatás igénybevételének formája és módja.

A lap emlékeztet, hogy a 20 év alatti fiatalok esetében jelenleg is van állami hozzájárulás a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, azonban a 2018-ban bevezetett utólagos 25 ezer forintos költségtérítés a tanfolyamok és a gyakorlati órák öt év alatti drágulásának fényében már nem annyira jelentős segítség.

A tervezet mögött egy leendő uniós változás állhat. Az Európai Bizottság még idén márciusban terjesztett elő javaslatokat a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályok korszerűsítésére. Ebben szerepelt többek között a digitális vezetői engedély az EU egész területén történő bevezetése, illetve a közlekedési szabályok határokon átnyúló érvényesítését megkönnyítő új rendelkezésekre. Ez utóbbit az EB azért tartotta különösen indokoltnak, mivel tavaly több mint 20 ezer ember vesztette életét az unió útjain, az áldozatok többsége gyalogos, kerékpáros, robogó- és motorkerékpár-használó volt.

Az célkitűzése, hogy 2050-re ne legyenek halálos áldozatok az EU útjain.

Szintén ez a javaslatcsomag tenné lehetővé azt is, hogy a fiatal járművezetők tapasztalatot szerezzenek egy új vezetési program keretében. A tervezet szerint a fiatalok már 17 éves kortól megtanulhatnak vezetni, és jogosítványt is szerezhetnek, azonban 18 éves korukig csak jogosítvánnyal rendelkező felnőtt kísérő (például szőlő) jelenlétében ülhetnek a volánnál.

Ez a megoldás az Európai Bizottság szerint hozzájárulna ahhoz, hogy a fiatalok megfelelő vezetési tapasztalatot szerezzenek, valamint hozzájárulna az egész uniót sújtó sofőrhiány mérsékléséhez is.