A szakképzési és a köznevelési törvényt is kiegészítené a kormány, mégpedig azzal, hogy a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását az állam ingyenesen biztosítja.

Mindez gyakorlatilag teljesen ingyenessé tenné a jogosítvány megszerzését a szakképzésben, valamint a középiskolákban tanulók számára. A javaslat egy 45 oldalas salátatörvényben kapott helyet, melyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyez.

20230106 Kaposvár Több somogyi autósiskola januártól ezer forinttal emelte a gyakorlati óra díját. Döntésüket a drága üzemanyagon kívül részben a magas alkatrészárakkal indokolták. Ha egy tanulóvezető minden vizsgán elsőre átmegy, akkor is közel 300 ezer forintot fizethet a jogosítványáért.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi HírlapKépen: Böröczi Csaba, a kaposvári Citrom Autósiskola vezetője és Kiss Virginia
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ha elfogadják a javaslatot, a HVG értelmezése szerint a jogosítvány megszerzéséhez csupán a pár ezer forintos vizsgadíjat kellene megfizetniük a diákoknak, ami éles ellentétben áll a korábbi szabályozással, melynek keretében csak utófinanszírozással, 

sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forint költségtérítést igényelni az államkincstáron keresztül.

A 2018 nyara óta élő támogatási program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia friss közlése szerint a kormány eddig már több mint négymilliárd forint támogatást adott mintegy 163 ezer kérelmezőnek. Kérdés persze, hogy ha a korábbi 25 ezer forintos támogatás helyett a kormány akár 250-300 ezer forint támogatást is kifizet, honnan lesz erre többletforrás. A jövő évi költségvetésben a kormány még a korábbi összeggel számol.