Még mindig a tárgyalóasztalon van az Európai Bizottság javaslata, hogy 75 milliárd euróval növeljék az unió hétéves költségvetését. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja olyan költségvetési módosításokat nyújt be az éves költségvetéshez, amelyek megvédik a Magyarországnak járó forrásokat.

DELI AndorStrasbourg, 2019. július 16.
Deli Andor, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
MTI/Koszticsák SzilárdStrasbourg, 2019. július 16.Deli Andor, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.MTI/Koszticsák Szilárd
Deli Andor: „Képviselőcsoportunk elkötelezett a Nyugat-Balkán országainak európai uniós tagsága mellett”
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„A folyamatban lévő tárgyalások fényében költségvetési és jogi garanciát kell kapnunk arra, hogy a Magyarország számára előirányzott források, legyen szó az Erasmus és a Horizont oktatási és kutatási programokról vagy a magyar kohéziós keretről, kizárólag Magyarország használhatja fel” emelte ki Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Költségvetési Bizottság mai ülésén. Mint mondta:

Ki kell zárni, hogy ezeket a forrásokat más országok vagy célok érdekében elköltsék. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja olyan költségvetési módosításokat nyújt be a 2024-es uniós költségvetéshez, amelyek körülbástyázzák, megvédik a Magyarországnak járó forrásokat.

Az Európai Bizottság még mindig nem adott magyarázatot arra, hogyan emelkedett a duplájára a közös hitelfelvétel kamatterhe, miközben több ország még egyáltalán nem kapott pénzt a helyreállítási alapból emlékeztetett Deli Andor. Ezért a helyreállítási alap kamatterheinek emelkedését a 2024-es uniós költségvetésben a többéves kerettervről szóló tárgyalások eredményéhez kell kötni.

Row,Of,Eu,Flags,In,Front,Of,The,European,Union
Deli Andor: „Jogi garanciát kell kapnunk arra, hogy a Magyarország számára előirányzott forrásokat, legyen szó az Erasmus és a Horizont oktatási és kutatási programokról vagy a magyar kohéziós keretről, kizárólag Magyarország használhatja fel.”
Fotó: Shutterstock

Deli Andor kihangsúlyozta:

Képviselőcsoportunk elkötelezett a Nyugat-Balkán országainak európai uniós tagsága mellett, ezért is javasolja, hogy 2024-ben növekedjenek az előcsatlakozási alapok a tagjelölt országok számára.

Az emelés fontos jelzést adna a tagjelölt államok valamennyi polgára számára tette hozzá.