Szeptember 29-én rendezték meg a 11. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló nemzetközi konferenciát (UCP), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Versenyjogi Kutatóközpontjának szervezésében. A rendezvényt Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke nyitotta meg, beszédében kiemelve azon sérülékeny csoportokat, melyekre nézve

különösen veszélyesek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, hangsúlyozva, hogy a kiemelten védi az ilyen fogyasztókat a jogsértő gyakorlatokkal szemben.

20230906 Budapest Rigó Csaba Balázs  a Gazdasági Versenyhivatal GVH elnöke Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20230906 Budapest 
Rigó Csaba Balázs  a Gazdasági Versenyhivatal GVH elnöke 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Rigó Csaba Balázs: a magyarok érdekeit védjük.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ezen sérülékeny fogyasztói csoportok közé tartoznak a gyermekek, akiket – és rajtuk keresztül a családokat is – különösen védeni kell a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokon, illetve a reklámokon keresztüli befolyásolástól – szögezte le Rigó Csaba Balázs.

A GVH elnöke kiemelte, hogy a nemzeti versenyhatóság védi a gyermekeket az olyan reklámoktól, amelyek közvetlenül akarják őket befolyásolni valamilyen termék megvásárlására.

Ezenfelül az elnök kitért az idősekre és a betegekre, akik szintén sérülékeny fogyasztói csoportok, ezért a versenyhivatal az ő védelmükre szintén fokozott figyelmet fordít.

Budapest, 2021. augusztus 14.A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az épületén, az V. kerületi Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2021. augusztus 14.
A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az épületén, az V. kerületi Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
 A megtévesztő reklámozási gyakorlatok ellen a versenyhivatal erőteljesen fellép.
Fotó: Róka László / MTI

A GVH elnöke beszédének második felében előtérbe helyezett két kereskedelmi gyakorlatot, amelyek az elmúlt időszakban egyre erősebb fenyegetésnek minősülnek. Elmondása szerint a GVH hangsúlyos figyelmet fordít az úgynevezett greenwashing, valamint a sötét mintázatok reklámokban megjelenő gyakorlataira.

Ezen megtévesztő reklámozási gyakorlatok ellen a versenyhivatal erőteljesen fellép, védve a magyar fogyasztók érdekeit

– szögezte le Rigó Csaba Balázs.

Tévét vett a Media Marktban? Több tízezer forintot kaphat vissza a GVH jóvoltából

A GVH Versenytanácsa 23,9 milliós bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

Az eseményen számos hazai és nemzetközi résztvevő mellett előadást tartott Tóth Tihamér, az Törvényszékének bírája és Szilágyi Pál, a PPKE Versenyjogi Kutatóközpont igazgatója is.