„Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök szakmai egyeztetés keretében vitatta meg az elmúlt napok kedvező gazdasági fejleményeit” – közölte a Pénzügyminisztérium, miután a Moody’s megerősítette a magyar adósbesorolást, valamint háromszoros befektetői kereslet mellett zajlott le sikeres kötvénykibocsátás.

Magyar Nemzeti Bank, Pénzügyminisztérium. Matolcsy György, Varga Mihály
Fotó: László Mudra / MNB / PM

A szaktárca szerint a találkozó témái között szerepelt a magyar jegybanktörvény tervezett módosításával kapcsolatos szakvélemény is, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn tett közzé. Üdvözölték az EKB pozitív döntését, az új szabályok tovább növelik a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét és a költségvetés stabilitását. 

Egyetértettek abban, hogy folytatni kell az letörését, valamint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését

– fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy a felek április óta rendszeresen folytatnak szakmai egyeztetést: a kormány és a jegybank közös célja, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben tovább javítsa az egyensúlyi mutatókat, mérsékelje az inflációt, és fenntartható növekedési pályára állítsa a magyar gazdaságot.

A kormány a tervei szerint egyébként 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedeznie. Varga Mihály júniusban úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal megállapodtak abban, hogy olyan megoldást javasolnak az EKB-nak, amely lehetővé teszi, hogy az MNB középtávon, azaz körülbelül három-öt évig korrigálja a veszteségeit.

A Moody’s péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását, miután a nemzetközi hitelminősítő vállalat úgy ítélte meg, hogy középtávú növekedési kilátások szilárdak, rendelkezésre áll a szakképzett munkaerő és a munkaerő-termelékenység az egyik legmagasabb az EU-ban. Hátrányként értékelte hazánk orosz energiafüggőségét, illetve az uniós források körüli vitát, bár azt írták, hogy szerintük Magyarország hozzájut a neki járó források túlnyomó részéhez.