Rövid videós beszámolóval jelentkezett a közöségi oldalán Orbán Viktor a szerdai kormányülésről. Ebben az látható, hogy a miniszterek sorban érkeznek meg a Karmelita kolostorba a magyar kormány üléstermébe.

A kormányülésen minden szem Virág Barnabásra, a Magyar Nemzeti Bank alelnökére szegeződött. Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ott van Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszerelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, Magyar Levente, aki a Külgazdasági és Külügyminisztériumot képviselte. Feltűnik Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter is.

Aztán megérkezik Orbán Viktor kormányfő, és kezet ráz Varga Mihály pénzügyminiszterrel Lantos Csaba energiaügyi miniszter társaságában. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese is látható. Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szintén.

És még valaki, aki nem mindennapos vendék a kormányüléseken.

Ő Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke. A videóban néhány kocka erejéig az is látható, hogy Virág Barnabás beszámolót tart a kabinetnek, és minden szem rá szegeződik. Nem véletlenül. 

Az MNB alelnöke ugyanis fontos számokkal érkezhetett a kormányülésre, és könnyen lehet, hogy a jegybank szeptemberi inflációs jelentésének sarokszámait ismertethette. Ennek a dokumentumnak kiemelt jelentősége van, hiszen ebben szerepel például 

  • az MNB idei növekedési prognózisa,
  • az éves inflációs adat és a jövő évi előrejelzése,
  • és a 2023-as költségvetési hiánycéllal kapcsolatos várakozás.

A monetáris tanács a következő ülését szeptember 26-án, jövő kedden tartja. Akkor válik ismertté a két fő adat, az inflációs és a GDP-re vonatkozó prognózis. A teljes jelentést a következő hét közepén hozzák nyilvánosságra.

Matolcsy embere elárulta, meddig vághatják az alapkamatot idén, és mekkora lesz a 2024-es infláció

Az év végéig akár 10-11 százalékra mérsékelheti az alapkamatot a jegybank, a jövő évi pénzromlás pedig 5-6 százalékos lehet a Reutersnek nyilatkozó monetáris tanácstag, Pleschinger Gyula szerint.