Évente akár tízmillió teszt elvégzésére alkalmas laboratóriumi diagnosztikai központot hozott létre több mint egymilliárd forintos beruházással a TritonLife csoport Budapesten. 

TritonLabs
A TritonLife vezetősége,  Latkóczy Krisztina, Fábián Lajos és Haraszti Péter a sajtótájékoztatón.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar tulajdonban lévő magánegészségügyi szolgáltató ma átadott központi laboratóriuma, a TritonLabs a beruházócég 21 saját ellátóhelye mellett már több mint 20 egészségügyi szolgáltatóval,  illetve vérvételi hellyel szerződött.

A XIII. kerületi Fáy utcában átadott, 1200 négyzetméteres laboratóriumot világszínvonalú technológiával szerelték fel, ezáltal ott 

olyan különleges tesztek is elvégezhetők, amelyekhez eddig a legnagyobb szolgáltatók is külföldi laborokba küldtek mintákat.

A nagy magánszolgáltatóknál megvalósuló több millió orvos-beteg találkozás, akár tízmillió laborvizsgálat, több tízezer nagyműtét és képalkotó diagnosztikai vizsgálat 

az állami ellátórendszerre nehezedő terheket is enyhíti,

hiszen ezek nélkül még hosszabbak lennének a várólisták – emelte ki Fábián Lajos, a TritonLife csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Társelnöke, és Egészségügyi Tagozatának elnöke.

Magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife: több megyéből is fogadják a várólistás betegeket

Évente három-négyezer műtétre kerülhet sor az új miskolci magánkórházban, a TritonLife csoport hárommilliárd forintos beruházásából megvalósult komplexumban, amely a helyi MacroKlinikával együttműködve az ország első, teljes betegutat kiszolgáló vidéki magánegészségügyi ellátórendszerét alkotja.

Az időben elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálatoknak köszönhetően már olyankor kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor a klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, amikor még van mód beavatkozásra a visszafordíthatatlan betegség kialakulása előtt. Ilyen többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, a szívinfarktus vagy a daganatos betegségek nagy része is. 

Laboratóriumi vizsgálatok képezik a legtöbb diagnózis alapját, megerősítenek vagy kizárnak diagnosztikai feltételezéseket. Segítségükkel lehet nyomon követni a beteg állapotának javulását, ellenőrizni a terápia hatékonyságát, felmérni egy tervezett orvosi beavatkozás lehetséges kockázatait, de szűrésként életeket hosszabbíthat.

TritonLabs
Évente 10 millió minta vizsgálatára méretezték a TritonLabs kapacitását.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A három hónapja működő laboratórium év végére egymillió, később évente akár 10 millió vizsgálat elvégzésére is alkalmas

– összegezte a beruházás volumenét Haraszti Péter, a TritonLife csoport alapító-vezérigazgatója, aki nem titkolta, hogy a közfinanszírozott vizsgálatokba is bekapcsolódó, Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb megoldásait kínáló laboratóriumi szolgáltatásaival a TritonLabs erős szereplő lesz a magyarországi piacon. 

A csúcstechnológiás, nagy kapacitású központi labor felépítésével

 a cégcsoport a teljes betegutat lefedi,

a járó- és fekvőbeteg-ellátástól, a diagnosztikai központon át a laborvizsgálatig. A TritonLife  a tavalyi 17,5 milliárd forintos bevételével még második, idén viszont már a legnagyobb bevételű, legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatóvá előlépett társaság további fejlesztéseket végez és ad át hamarosan – tudtuk meg.

Mintaszortírozó automata. 
Fotó: Mohai Balázs / TritonLife

Kelet-Közép-Európa leginnovatívabb laboratóriumi hálózatának sajtóbemutatóján elhangzott, hogy a  laboratóriumi diagnosztikai hibák 70 százaléka a vizsgálóhelyre érkezés előtt történik. A TritonLabs által kidolgozott informatikai protokoll segítségével ezen hibák elkerülhetőek, 

a páciens- és vizsgálati adatok elektronikus továbbítása megakadályozza a manuális hibalehetőségeket. 

„A protokoll kidolgozása egyéves szakmai munka eredménye” – mondta Latkóczy Krisztina, a  TritonLabs igazgatója. Mint megtudtuk, a magánegészségügyi szolgáltató cég tervezi a szakorvosképzésbe való bekapcsolódást, a továbbtanulóknak pedig vezetett labortúrákkal segítik a pályaválasztást.

A TritonLabs az ország különböző pontjairól fogad mintákat, amelyek szállítását a cég saját logisztikai hálózatán keresztül biztosítja, jellemzően egy napon belüli eredményközléssel.

Mint megtudtuk, az idén átadott miskolci magánkórház és a veszprémi diagnosztikai központ után a laboratóriumi központtal még nem ért véget a TritonLife terjeszkedése.