Harminc szakterületen évi több mint 30 ezer orvos-beteg találkozásra, évi 3-4 ezer műtétre, több ezer képalkotó diagnosztikai vizsgálatra alkalmas, komplex egészségügyi ellátórendszer jött létre Miskolcon, ahol a TritonLife csoport hárommilliárd forintos beruházásból megvalósult magánkórháza a helyi MacroKlinikával együttműködve az ország első, teljes betegutat kiszolgáló vidéki magánegészségügyi ellátórendszerét alkotja.

Triton

photo: Balazs Mohai
https://www.instagram.com/balazs_mohai
www.balazsmohai.com
Fotó: Mohai Balázs

A legmodernebb technológiai háttérre és szakembergárdára alapozott szolgáltatói kapacitás az állami ellátórendszerre nehezedő terheket is enyhíti majd a járó-, fekvőbeteg-ellátásban, valamint a diagnosztikai területeken egyaránt.

Elsőként kapott engedélyt az integrált magánegészségügyi intézményrendszer létrehozására a TritonLife csoport a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. 

A komplex magánkórház és a hozzá csatlakozó ellátórendszer a régióban élők számára választási lehetőséget kínál, egyúttal új lehetőséget nyit a régióban az oktatásban és a továbbképzésben is, így hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez.

A szakorvosképzésben oktató és gyakorlati helyet biztosító TritonLife Magánkórház Miskolc a tervek szerint a helyi egyetemmel és az Országos Kórházi Főigazgatósággal együttműködve bekapcsolódik majd a komoly munkaerőhiánnyal küzdő terület, az egészségügyi szakdolgozók képzésébe is.

Radiográfus-, védőnő-, szakápoló- és egészségturisztikai menedzserképzés gyakorlati helyéül is szolgálhat majd az intézmény

– mondta a Világgazdaságnak Fábián Lajos, a TritonLife csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke és Egészségügyi Tagozatának elnöke a kidolgozás alatt álló egyetemi megállapodásról. 

20201001 Budapest Fábián Lajos a TritonLife csoport társtulajdonos elnöke.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20201001 Budapest 
Fábián Lajos a TritonLife csoport társtulajdonos elnöke.
Fotó: Kallus György  
LUS  Világgazdaság  VG
Fábián Lajos, a TritonLife csoport alapító-elnöke 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A TritonLife Magánkórház a szakmai gyakorlat alatt a legmodernebb körülményeket biztosítja a diákoknak, akik később az állami és a magánegészségügyben egyaránt kamatoztathatják tudásukat, csökkentve az egész országban tapasztalható, égető szakdolgozó- és szakemberhiányt. 

Az egészségügyi dolgozói létszám bővítéséhez, az orvosok, asszisztensek helyben tartásához, így az egész egészségügyi rendszer és a régió fejlődéséhez hozzájárulhat ezáltal az intézmény. 

Magánorvoshoz megyünk, de az egészségpénztárra még nem szokott rá a többség

Kétszer annyit költenek a magyarok magánegészségügyi kiadásokra saját zsebből, mint az uniós átlag, viszont ennek csak a töredékét fizetik egészségpénztáron keresztül. A hazai egészségpénztárak taglétszáma még mindig nem éri el az egymillió főt, noha a pénztári tagság jól kamatoztatható. Jellemzően havi 18–25 ezer forint érkezik az egészségpénztári tagok a számlájára, egyre nagyobb arányban saját befizetésből, miután a munkáltatóknak ez megdrágult, munkabérként adózna e béren kívüli juttatás.

A betegségmegelőzésben, a gyors és megfelelő diagnosztikában és a páciensek mielőbbi, magas szintű ellátásában nélkülözhetetlen a teljes betegút követése, a késlekedés nélkül elvégzett képalkotó vizsgálatok, műtéti beavatkozások pedig akár életet is menthetnek – hangsúlyozta Szabó Zsolt, a TritonLife Magánkórház Miskolc orvosigazgatója, kézsebész főorvos, a Magyar Kézsebészeti Társaság tiszteletbeli elnöke, a Világ Kézsebészeti Társaságának leköszönő elnöke.

Van néhány olyan beavatkozás és módszer, amelyet Miskolcon kívül Magyarországon rutinszerűen nem sok helyen kaphatnak meg a betegek. 

Ezek közé tartozik például bizonyos térdsérülések orvoslása, a kézsebészet területén pedig a teljes műtéti paletta, beleértve fejlődési rendellenességek sebészi megoldását is. 

A leghosszabb várólistával megvalósuló műtétek biztosan keresettek lesznek az új kórházban.

Köztük az ortopédiai beavatkozások, a csípőprotézis, a váll- és a térdprotézis, valamint az ízületi artroszkópos rekonstrukciók – összegezte az orvosigazgató.

TritonLife Magánkórház Miskolc
Modern műtő a TritonLife komplexumában. Fotó: Mohai Balázs

A TritonLife miskolci kórházával együttműködő, ötéves MacroKlinika ügyvezetője, Szabó Gergely  rámutatott, hogy az új kapacitással számottevően csökkenhetnek a várólisták mind a képalkotó diagnosztika, mind a járóbeteg-ellátás, mind a műtéti beavatkozások terén. A  járóbeteg-ellátási kapacitás túlnyúlik Miskolc határán, a környékbeli vármegyék mellett Szlovákia és Románia területéről is fogadnak betegeket a magándiagnosztikai szolgáltatásokra.

A színvonalas elméleti oktatás mellett a legmodernebb technológiákat bemutató gyakorlati képzés hozzájárulhat az orvosok, szakdolgozók megtartásához és a pályát, valamint az egyetemet választók létszámának bővüléséhez – fogalmazott Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. 

A szürkeállomány megtartása elengedhetetlen feltétele a régió további fejlődésének is.

Az új magánkórház része az országos terjeszkedési stratégiának, legutóbb idén áprilisban nyílt meg egymilliárd forintos beruházásból Veszprémben a társaság nagydiagnosztikai centruma – emlékeztetett Haraszti Péter, a TritonLife csoport alapító-vezérigazgatója.