Debrecen szintet lépett, egy új város, egy új közösség született, és közép-európai mércével is észrevehető az a változás, ami ott végbement. Erről beszélt az újjászületett Csokonai-színház ünnepélyes átadóján Lázár János építési és közlekedési miniszter – írja a Dehir.

Lázár János
Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

A tárcavezető szerint a debrecenieknek sikerült az, ami a magyaroknak még nem, újra centrummá, központtá válni, újraegyesíteni a sok részre szakadt Alföldet. 

Ebben a 25 esztendőben Debrecen lett az Alföld centruma. Magyarország kormánya úgy tekint Debrecenre, mint az ország második fővárosára

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő tíz év feladata adott: Magyarország legyen nagyobb, erősebb és gazdagabb. „Ez akkor valósulhat meg, ha még többet és még jobban dolgozunk együtt” – mondta, majd úgy folytatta, hogy tíz év múlva Magyarország lehet a térség legerősebb országa,

és Debrecen olyan város lehet, mint Németországban Hamburg és München. Emlékeztetett rá, hogy a debreceni gazdasági övezet fejlesztéséről immár 500 milliárd forintnyi értékben hozott döntést a kormány. 

Ez jelent új munkahelyeket, új befektetéseket, vasutat, utat és számos olyan ipari, gazdasági létesítményt, beruházást, amely hozzájárul az itt élők életminőségének javításához, emeli ezt a várost és ezt a közösséget. A kitűzött célhoz azonban sokkal több erőforrásra lesz szükség, sokkal több lehetőséget kell teremteni, és készen kell állni arra, hogy újabb eszközöket biztosítsanak a fejlesztéshez.

„Az a célunk, hogy az egyetemnek, a városnak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak még további 500 milliárd forintot biztosítsunk, hogy Debrecen tovább fejlődhessen” – szögezte le Lázár János.