Az Audi és Győr fejlődése szorosan összekapcsolódik egymással, de a vállalat az egész magyar gazdaság sikereihez is nagyban hozzájárult az utóbbi időszakban mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

20230621 Budapest30 éves az Audi Hungária Zrt. Branding event Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföldKépen: Szijjártó Péter külügyminiszter 20230621 Budapest

30 éves az Audi Hungária Zrt. Branding event 

Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Képen: Szijjártó Péter külügyminiszter
Szijjártó Péter: az 1,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 750 millió forint támogatást nyújt.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A tárcavezető az Audi Ahead kompetenciafejlesztési projektjének bejelentésén arról számolt be, hogy a Volkswagen AG német autóipari konszern leányvállalatai számára regionális szolgáltatóközpontként működő vállalat mintegy 500 dolgozó számára biztosít képzést, ezzel segítve a felkészülést az autóipar elektromos átállására. A 1,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 750 millió forint támogatást nyújt.

Az új autóipari korszakra nemcsak fizikailag kell felkészülni, nemcsak az ahhoz szükséges gépeket kell megvásárolni, hanem a szükséges technológiai tudást is meg kell szerezniük mindazoknak, akikre majd az új autóipari korszak épül

emelte ki. Úgy vélekedett, hogy ezzel biztosítható az, hogy a vállalatcsoport Győrre az autóipari átállás során is kulcsfontosságú helyszínként tekintsen.

20200331 GyőrKoronavírus-járvány: A győri Audi-gyárban március 22-én leálltak a gyártósorok, a munkatársak többsége állásidejét tölti otthon, a tervezett kéthetes leállás újabb két héttel hosszabbodik. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld 20200331 Győr

Koronavírus-járvány: A győri Audi-gyárban március 22-én leálltak a gyártósorok, a munkatársak többsége állásidejét tölti otthon, a tervezett kéthetes leállás újabb két héttel hosszabbodik. 
Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Csendélet. Ritka pillanat a győri gyárban.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Szijjártó Péter rámutatott, hogy német cégről van szó, amely saját globális működése szempontjából is meghatározó jelentőségű területen szavazott bizalmat hazánkban.

A mai korszakban, amikor mindenfajta pletykák, hírek és fake newsok kelnek szárnyra, szerintem érdemes világossá tenni, hogy a német ipar, a német gazdaság és Magyarország együttműködése továbbra is rendkívül dinamikusan bővül

mondta, hozzátéve: „Magyarország nagyon sokat profitál abból, hogy a német ipar egyik fő európai beruházási célpontja vagyunk, és a német ipar is nagyon sokat profitál abból, hogy itt, Magyarországon Európa egyik legversenyképesebb beruházási környezetét tudjuk számukra biztosítani.”

„Mi azon leszünk, hogy az elkövetkezendő időszakban is a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök jellemezzék a német ipar és Magyarország együttműködését, mint ahogyan volt az az elmúlt több mint egy évtizedben” összegzett. A miniszter arról számolt be, hogy az Audi és Győr fejlődése szorosan összekapcsolódik egymással, de a vállalat a magyar gazdaság sikereihez is nagyban hozzájárult az utóbbi időszakban öt nagyon fontos ponton.

Szijjártó Péter: 18 milliárd forintos beruházást hoz a Bosch Magyarországra

A német Bosch újra Magyarország mellett döntött. Miskolcon valósítja meg két új beruházását.

Az Audi tevékenysége nélkül nem lett volna lehetséges a beruházási és exportrekordok megdöntése az elmúlt években, miután a cég eddig körülbelül 4500 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre, s mára az egyik legfőbb exportőr hazánkban, aminek köszönhetően

Magyarország a kivitel tekintetében a 34. helyen áll a világranglistán, miközben lakosságszámát illetően csak a 95.

A Győrben legyártott 1,6 millió motor és rekordszámú, 171 ezer autó nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy tavaly az autóipar termelési értéke 31 százalékos növekedéssel áttörte a 10 ezermilliárd forintos üvegplafont tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a cég hazai üzemének tetején található Európa legnagyobb hasonló naperőműve, s ez segít abban, hogy Magyarország ma a világ azon húsz állama közé tartozhat, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan tudják növelni a gazdasági teljesítményüket.

Majd a foglalkoztatási csúcsot érintette, emlékeztetve, hogy

az Audi a koronavírus-járvány idején sem építette le a munkavállalói létszámát, sőt a kormányzati támogatások segítségével újabb beruházások mellett döntött, így mára több mint 12 ezer embert foglalkoztat közvetlenül.

Végül rendkívül fontosnak nevezte azt is, hogy az Audi nagymértékben járul hozzá a magyar gazdaság dimenzióváltásához, vagyis ahhoz, hogy a Made in Hungary időszakából az Invented in Hungary időszakába kel át éppen az ország.

Hogy immár a magasabb hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztés és innováció is egyre nagyobb szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési pályán tartásában, abban az Audi is kifejezetten fontos szerepet játszik

fogalmazott.