Mintegy 18 milliárd forintos beruházással 170 új munkahelyet hoz létre Miskolcon a jármű-elektronikai készülékek gyártásával foglalkozó Bosch Energy and Body Systems Kft. – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

bosch
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter, Facebook

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy 

a cég egyfelől tovább bővíti az elektromos hajtás fejlesztését és tesztelését 4,5 milliárd forintból, másfelől növeli a gyártási kapacitását több terméktípus esetében is 13,5 milliárd forintból. Mindezzel összesen 170 új munkahely jön létre, amihez a kormány 3 milliárd forint támogatást nyújt. 

Beszédében leszögezte, hogy egy-egy nemzetgazdaság sikerében hatalmas szerepet játszik az a kérdés, hogy mennyire tudja felhasználni, meghonosítani az innovatív technológiákat, 

márpedig Magyarország esetében tavaly a kutatás-fejlesztési ráfordítások értéke csúcsot döntött 920 milliárd forinttal. Az ezen a téren dolgozók száma ma 95 ezer körül van, és remélhetőleg rövidesen eléri a 100 ezret

– tette hozzá. 

„Itt, Magyarországon is a válságok utáni gazdasági újraindítások során a kutatás-fejlesztés, az innováció jelentett egy olyan dinamikát, egy olyan lendületet, amely segített nekünk abban, hogy újra mozgásba, lendületbe hozzuk az ország gazdaságát” – mondta. Kiemelte, hogy a hazai beruházásokban egyre nagyobb arányt tesznek ki a kutatás-fejlesztési projektek.

„Egészen világos, hogy a kutatás-fejlesztési és termelési kapacitásba való beruházások egyféle körkörös mozgást írnak le. Ha elég a termelési kapacitásunk, akkor arra már biztosan hoznak kutatás-fejlesztést, aminek nyomán pedig van esélyünk arra, hogy a kifejlesztett termékek legyártásában is részt tudjunk venni” – sorolta.

„A Bosch német vállalat, s főleg a mostani időszakban, amikor azért hallani különböző nyomásgyakorlási kísérletekről, ilyen-olyan zsarolási vagy percepcionális kísérletezgetésekről, azt mindig jó elmondani, hogy a német vállalatok továbbra is bíznak Magyarországban” – fogalmazott.  Illetve kitért arra is, hogy a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és a kereskedelmi forgalom is újabb rekordot döntött, hiszen a tavalyi, valaha volt legmagasabb értéket ez a szám féléves összehasonlításban már 10 százalékkal meghaladta idén.  

Szijjártó Péter: már az idei első fél évben megdőlt a beruházási rekord

Már az első hat hónapban több beruházás érkezett Magyarországra, mint a tavalyi rekordév egészében.

Ezután érintette azokat a kritikákat is, amelyek szerint a kormány a kis- és közepes vállalkozások helyett a multikat támogatja. „Egyrészt támogatjuk a kis- és közepes vállalkozásokat is, másrészt a kis- és közepes vállalkozások támogatásának egyik leghatékonyabb formája az, hogy az ő termékeiket és szolgáltatásaikat nagy mennyiségben megvásárló vállalatokat hozunk Magyarországra” – közölte. „A Bosch Miskolcon is több száz helyi kis- és közepes vállalkozás termékeit és szolgáltatásait vásárolja, a Bosch miskolci kapacitásainak növekedése a magyar kis- és közepes vállalkozások számára is jó hírt jelent” – mondta. 

„Ma már nem kérdés, hogy az autóipar elektromos lesz-e Európában, a kérdés az, hogy melyik országok nyernek ezen, és mely országok tartoznak majd a vesztes oldalhoz” – hangoztatta. „És mi, magyarok ebben a versenyben nemcsak tartani tudtuk a tempót, hanem mára a globális járműipari forradalomnak, vagyis az elektromobilitásnak, az elektromos alapokra történő átállásnak Magyarország az egyik globális éllovásává lépett elő” – mondta.